• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

kvinna i vit kofta i skolsal i Södertälje

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kateryna Golod och hennes dotter kom till Sverige 2022 – hör henne berätta om deras situation och varför de vill stanna i Sverige. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Flyktingar från Ukraina ser en framtid i Sverige – även om kriget tar slut

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 40 000 flyktingar har kommit från Ukraina till Sverige sedan kriget startade. Flera insatta SVT talat med berättar att allt fler ukrainare ser sin framtid i Sverige.

– Vad ska vi återvända till? Halva min familj är död och mitt hus är bombat, säger Kateryna Golod som kom till Sverige för två år sedan.

För snart två år sedan inledde Putins Ryssland en invasion av Ukraina. I Sverige har många ukrainska flyktingar börjat arbeta, några SVT mött har fått barn i landet, hittat svensk partner och på olika sätt påbörjat ett nytt liv.

Enligt flyktingar och insatta personer i organisationer såsom ABF, Ukrainian Culture Centre in Sweden och Caps and Candles for Ukraine som SVT talat med finns det många som önskar fortsätta sitt liv i Sverige oavsett vad som händer i kriget.

Kriget i Ukraina

En av dem är Kateryna Golod, som vi träffade redan när hon kom till Sverige 2022. Hon har fått jobb hos ABF och hon vill inte att hennes dotter, som förlorat sin pappa i kriget, ska behöva ryckas upp ännu en gång.

Men det finns i nuläget inget som tyder på att EU:s massflyktsdirektiv som ger de ukrainska flyktingarna rätt att stanna i Sverige kommer att förlängas.

Hör Kateryna i videon berätta om sin och dotterns situation. Samt varför de vill stanna i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet