”Äntligen!” säger Anna Orlova som väntat på det här beskedet länge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Äntligen!” säger Anna Orlova som väntat på det här beskedet länge. Foto: SVT

Flyktingar från Ukraina kan få ett svenskt personnummer

Uppdaterad
Publicerad

Personer som flytt från Ukraina och beviljats tillfälligt skydd kan nu uppfylla kraven för att bli folkbokförda i Sverige, meddelar Skatteverket.

– Det betyder jättemycket, det känns som att detta kommer innebära fler möjligheter och en säkerhet för oss, säger Olena Dubass från Lviv, som bor i södra Sverige sedan två år.

Folkbokföring innebär att man tilldelas ett personnummer, vilket bland annat gör det lättare att söka jobb, hyra en bostad och ökar tillgängligheten till sjukvården. Det krävs även ett svenskt personnummer för att kunna använda bank-id.

– De som nu kan bli folkbokförda är de som vistats i Sverige i mer än två år med tillfälligt skydd och har för avsikt att fortsätta bo i Sverige, säger Sandra Hedberg, rättslig expert på Skatteverket.

Kriget i Ukraina

Människor som flyr från kriget i Ukraina beviljas tillfälligt skydd genom EU:s massflyktsdirektiv. EU:s ministerråd meddelade i går att de ställer sig positiva till att förlänga det tillfälliga skyddet till den 4 mars 2026.

Enligt Skatteverket gör beskedet att vissa ukrainare som flytt från kriget nu uppfyller kraven för att bli folkbokförda i Sverige.

– När man hamnar i ett läge där man kan folkbokföra sig ska man göra det, sen är det alltid en individuell prövning utifrån enskilda fall, säger Caroline Frydlinger, sektionschef på Skatteverket.

”Känns välkomnande”

Olena Dubass, från Lviv i västra Ukraina, bor sedan två år tillbaka i södra Sverige. Hon menar att ett svenskt personnummer skulle underlätta i vardagen.

– Överallt frågar man om jag har något personnummer, det behövs på så många platser och jag får svara ”nej tyvärr”, säger hon.

– Det känns bra att vi antagligen kommer kunna stanna längre än ett år, det känns välkomnande, eftersom situationen i Ukraina inte blir bättre vill jag kunna se en framtid i Sverige. Det har varit väldigt svårt att planera, svårt med utbildning, bara svårt att låna en bok på biblioteket utan personnummer.

För att bli folkbokförd i Sverige måste man göra en anmälan hos Skatteverket och sedan genomgå en identitetskontroll på plats.

I videon ovan får du höra ukrainskan Anna Orlovas lyckliga reaktion på möjligheten att ”äntligen” kunna folkbokföra sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet