Dubbdäcksförbudet i Södertälje har varit omdebatterat. En del av kritiken kommer från pendlare ute på landsbygden som jobbar i centrum. En annan invändning är att det kan minska besöksflödet till stadskärnan. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Klart: Här är vägarna i Södertälje där dubbdäck förbjuds

Uppdaterad
Publicerad

Om ett år införs dubbdäcksförbudet i centrala Södertälje – och nu har tekniska nämnden fattat beslut om vilka sträckor det kommer att gälla.

Bakgrunden till dubbdäcksförbudet är att det idag är för höga halter av de hälsofarliga partiklarna PM10 runt Mälarbron i centrala Södertälje. En stor bov är slitaget från dubbdäck. Om luftkvalitén inte förbättras, hotar EU med böter i miljonklassen.

Förra året klubbade kommunfullmäktige, efter votering, igenom införandet av förbudet. 45 röstade för ett införande och 19 emot.

– Vi blir lite föregångare här, att ha ren och frisk luft i Södertälje, sa Alexander Rosenberg (M), ordförande i tekniska nämnden, då till SVT.

Nytt beslut om sträckor

Förbudet gäller från oktober nästa år. Nu har tekniska nämnden beslutat vilka sträckor det kommer att gälla, vilket Länstidningen var först med att berätta.

Blåljusmyndigheterna berörs inte av förbudet.

Dubbdäcksförbudet oroar Åsa Netterstedt som bor i Enhörna men jobbar i centrum, se mer i klippet nedan:

Södertälje vill införa dubbdäcksförbud – kritiseras av pendlare på landsbygden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den lilla sträckan i Södertälje kan väl inte göra jättestor skillnad för miljön” sa enhörnabon Åsa Netterstedt, inför att dubbdäcksförbudet skulle klubbas igenom i fjol. Foto: Linda Asmar/SVT

Här är vägarna där dubbdäck förbjuds

I västlig riktning: från Birkakorset, via Stockholmsvägen, över Mälarbron, in på Turingegatan fram till avfarten Kattsvansen.

I östlig riktning: på Turingevägen i samband med påfart Mälaregatan, över Mälarbron, in på Stockholmsvägen fram till avfart Polhemsgatan.

Foto: Södertälje kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.