Silhuett på en pojke som tittar ut genom fönstret och Södertäljes kommunhus med deras logga

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom en ny kampanj vill Södertälje kommun uppmärksamma stödet de erbjuder familjer som upplever oro och våld – både i och utanför hemmet. Foto: TT/SVT

Kommunens nya kampanj ska förebygga våld och oro i hemmet

Publicerad

Genom inlägg på sociala medier och affischer runt om i Södertälje sträcker kommunen ut en hand till barn och föräldrar som behöver stöd under sommaren.

– Det är viktigt att man vet var man kan vända sig om man känner oro, säger Johannes Evers Gester som är samordnare mot våld i nära relationer i Södertälje kommun.

”Vi finns här för dig under hela sommarlovet”. Så lyder budskapet i Södertälje kommuns nya kampanj som syftar till att förebygga våld och oro i och utanför hemmet.

– Det kan handla om våld i nära relationer, att det förekommer våld i hemmet. Det kan vara så att man har en tonåring som kommer hem blåslagen – så det finns våld utanför hemmet. Det kan också handla om missbruk eller spel om pengar, säger Johannes Evers Gester.

”En del är väldigt hjälpsökande”

Nyligen sköts en man i 20-årsåldern till döds i Västra Blombacka, två barn under 15 år är misstänka för inblandning i mordet. När det handlar om familjer där barnen är inblandade i grövre brott hänvisar samordnaren till socialtjänsten – där han menar att hjälp finns att få. Men hur mottagliga de här familjerna är för hjälp varierar.

– Det ser väldigt olika ut. En del familjer är väldigt hjälpsökande, och några familjer är inte intresserade av att få hjälp, säger Johannes Evers Gester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.