• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uppsala län. Ett omfattande snöoväder har lett till flera stora trafikolyckor på kort tid och det skapar en stor belastning på sjukvården. Region Uppsala uppmanar därför allmänheten att undvika att ge sig ut i trafiken. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Uppland.

Till vänster syns en polisövervakningskamera monterad på ett släp, placerad intill en husfasad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Lotta Östmans reaktion på polisens kamera som plötsligt dök upp i hennes bostadsområde. Foto: Andreas Tun Hedfors/SVT

Kraftig ökning av polisens kameror – i gängkonflikternas spår

Publicerad

Polisens användning av tillfälliga kameror har ökat dramatiskt de senaste åren, visar statistik som SVT tagit del av. I Södertälje motiveras 80 procent av kamerorna av den pågående gängkonflikten.

– Vår upplevelse är att på de platser där vi ställer ut kamerorna, där har vi färre våldsbrott, säger Calle Kos vid Södertäljepolisen.

Det har skett en kraftig ökning av polisens tillfälliga kameror i hela Sverige de senaste åren. 2021 sattes det upp totalt 279 kameror, förra året var antalet uppe i 1 600, visar statistik från polisen som SVT tagit del av.

Sen 2020 har polisen, Säpo, Kustbevakningen och tullen haft ett undantag från Kamerabevakningslagen som innebär att myndigheterna inte behöver söka tillstånd för att sätta upp kameror.

Får sitta uppe tre månader

Polisen använder sig både av permanenta kameror och tillfälliga mobila kameror. De senare får bara sitta uppe i tre månader i taget, innan polisen måste fatta ett nytt beslut om kamerabevakning.

– Jag är för kameror. Jag tror att det blir en trygghet, säger Södertäljebon Lotta Östman som just nu har en tillfällig kamera i sitt bostadsområde.

Men samtidigt menar hon att avsaknaden av information om varför kameran sätts upp leder till misstänksamhet.

– Man undrar ju. Är det någon i min trappuppgång som är kriminell?

Ska förhindra grova våldsbrott

SVT har gått igenom alla beslut om tillfällig kamerabevakning i Södertälje sen juli 2022 för att se varför kamerorna sätts upp.

Totalt handlar det om 27 beslut som omfattar 54 kameror.

Av dem motiveras 21 av besluten med den pågående falangkonflikten mellan olika kriminella nätverk i Södertälje. I sex av fallen är motiveringen maskad, men även här framgår det att det handlar om att förhindra grova våldsbrott.

En kamera – mitt i bostadsområdet. I videon ovan kan du se Lotta Östmans reaktion på kameran som plötsligt dök upp nära hennes hem.

En kraftig ökning av tillfälliga kameror såväl i polisregion Stockholm som i hela Sverige. Foto: SVT Grafik

Fler myndigheter slipper söka tillstånd

Med anledning av det stora antalet sprängningar i början av året valde regeringen att tidigarelägga ett lagförslag för att öka kamerabevakningen i samhället.

Det innebär att från och med 1 maj 2025 kommer inte heller kommuner, regioner och andra myndigheter behöva ansöka om tillstånd för att bedriva kamerabevakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.