22-årig kvinna spelar trummor med blå lampa i bakgrunden, på scen, och med hi-hatt i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ellie Mekh spela i föreningshuset Spinnrocken i Södertälje – efter att ha lärt sig trummor på distans från Ukraina. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Kriget kan inte stoppa Ellies dröm – hon ska bli trummis

Uppdaterad
Publicerad

Det tåras i ögonen när 22-åriga Ellie Mekh från Ukraina tänker på kriget. Men genom de tuffa åren har musiken varit hennes räddning. I Södertälje verkar nu drömmen om att bli trummis slå in.

Ellie Mekh flydde från Ukraina med sin mamma och bor nu i Nykvarn. När ledare inom den lokala ABF-föreningen hörde om Ellies situation lånade de ut trummor och fixade en spelplats till henne.

– Det är enbart musiken som hållit mig flytande i 2,5 år, det har varit tufft, säger Ellie Mekh.

Kriget i Ukraina

Förening stöttar ukrainare

I Södertälje och Nykvarn går delar av ABF:s arbete ut på att stötta den stora ukrainska gruppen med att komma in i samhället. Det handlar bland annat om språkträning.

ABF är ett av flera bildningsförbund som får mindre pengar till sina verksamheter kommande åren, efter ett beslut av Tidö-partierna – som vill prioritera yrkesutbildningar istället.

Hör Ellie Mekhs resa i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet