• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör polisens utredare berätta hur frihetsberövandet av ledande personer i Södertäljenätverket har påverkat brottsligheten. Foto: SVT

Efter polisinsatsen Tore 3: Tjugo personer ur Södertäljenätverket har dömts

Uppdaterad
Publicerad

I februari förra året trappade polisen upp sitt arbete mot kriminaliteten i Södertälje under insatsnamnet ”Tore 3”. Nu ett år senare har tjugo personer i det så kallade Södertäljenätverket dömts till fängelse.

Bakom polisens framgång finns det omtalade chattverketyget Encrochat, som tidigare var favoritverktyget bland kriminella men nu har blivit en guldgruva för polisen. Enligt polisen i Södertälje har Encrochat gjort att de kunnat få bakgrunden till olika våldsdåd i Södertälje.

Sedan Tore 3 startade har 20 personer ur Södertäljenätverket dömts till fängelse och 15 personer sitter just nu häktade i pågående ärenden. Polisen har också lyckats beslagta 31 skjutvapen och en större mängd sprängmedel. Men trots det har skjutningar och utpressningar i Södertälje fortsatt.

Uppstår maktvakuum

Det ska enligt polisen bero på att frihetsberövandet av ledande personer gjort att nya namn velat etablera sig inom nätverket.

– Det blir ett maktvakuum, säger Lars Sandberg, utredare för Tore 3.

Hör polisens utredare berätta om Encrochat i videon: ”Man får en bild av vem som snackar skit om vem”.

Detta är Tore 3

Tore 3 är en av flera polisinsatser sedan 2010, där polisen velat komma åt den organiserade brottsligheten i Södertälje. Med initiativet Tore 3 vill polisen identifiera och lagföra strategiskt viktiga personer i Södertäljenätverket. Därför riktar polisen in sig på brottslighet kopplat till det kriminella nätverket i Södertälje. Bland annat genom myndighetsgemensamma insatser vill polisen försvåra och förhindra fortsatt kriminell verksamhet.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.