Sankta Ragnhilds kyrka i Södertälje. Foto: Johan Fredriksson/ Wikimedia commons

Kyrkovalet engagerar få Södertäljebor

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det kyrkoval, och de så kallade nomineringsgrupperna håller på med slutspurten inför valdagen. Men de jobbar i motvind, för sedan år 2000 har antalet medlemmar i Svenska kyrkan nästan halverats i Södertälje.

En som försöker få Södertäljeborna att engagera sig i kyrkovalet är Gustaf Bengtsson. Han är gruppledare för Posk, Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, som just nu är styrande i Södertälje pastorat.

Gustaf Bengtsson, gruppledare Posk. Foto: SVT

– Kyrkan och kyrkovalet påverkar en, även om man inte tänker så mycket på det. Det kanske påverkar ens föräldrar som är på ett hem och får besök av en diakon när de är ensamma, det kanske påverkar en i krissituationer. Det finns flera tillfällen, säger Gustaf Bengtsson.

Allt färre medlemmar i kyrkan

Men det är allt färre Södertäljebor som ens kan rösta i kyrkovalet. Sedan år 2000 har andelen medlemmar i Svenska kyrkan i Södertälje kommun minskat från 70 till 39 procent. 

Och även bland de har möjlighet att rösta, så är det få som gör det. I Södertälje pastorat, som är församlingen för Södertäljes tätort, var det drygt 26000 som var röstberättigade förra valet. Bara drygt 2000 av dem röstade.

– Jag tror tyvärr det är så att man kanske inte tycker att kyrkan är relevant i alla sammanhang, säger Lars Johnsson, som är

Lars Johnsson, gruppledare Socialdemokraterna i Södertälje pastorat. Foto: SVT

gruppledare för Socialdemokraterna i Södertälje pastorat.

Är kyrkan relevant då?

– Det hoppas jag verkligen att den är. Det ser man ju, att många är med i kyrkan kanske inte för att de går på gudstjänster varje söndag, men för att de upplever att kyrkan är viktig och gör gott för de som behöver hjälp och stöd, säger Lars Johnsson.

Diakonin en av valfrågorna

Och en av frågorna inför valet där åsikterna går isär är just kyrkans sociala arbete, den så kallade diakonin. Där vill Posk att man ska prioritera kyrkans medlemmar, bland annat genom hembesök till de äldre.

– Vi får inte lämna de äldre och ensamma som inte längre kan ta sig till gudstjänster utan besök, bara för att vi ska hjälpa integrationsprocessen eller hjälpa EU-migranter som tigger på våra gator. Jag tycker det är jättebra att vi gör det, men vi får inte göra det ena på bekostnad av det andra, säger gruppledaren Gustaf Bengtsson.

Lars Johnsson (S) menar däremot att kyrkan inte ska göra skillnad på medlemmar och icke medlemmar.

– Vi hjälper andra för att vi är kristna, det gäller alla som behöver hjälp och som vi har förmåga att hjälpa, säger han.

”En rättighet man har”

När SVT Nyheter Södertälje gör en enkät på stan så är det få som säger att de är insatta i valet eller att de kommer att rösta på söndag.

Men en som kommer att rösta är Sylvia Andersson.

Sylvia Andersson. Foto: SVT

– Det är ju en rättighet man har, varför ska man inte ta möjligheten? Jag tänker att det ju är lika naturligt att rösta där som i ett riksdagsval. Om man har en möjlighet att påverka så ska man göra det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkovalet 2017

Mer i ämnet