I en incidentrapport till kommunen, beskriver läraren händelsen så här:
”Eleven kommer sent till lektion som börjat 11.30. När vi sitter ned för att samtala vid elevens arbetsplats upptäcker jag att spetsen av en morakniv sticker upp i bröstfickan på elevens jacka. Jag plockar kniven till mig och frågar varför han har den. Han svarar att han känner sig hotad.”
– Då är det en elev som inte på något sätt betett sig hotfullt eller våldsamt, men en kniv påträffas. Vi har i det fallet redan ett kontaktnät med berörda myndigheter utifrån den rutin om hur vi ska agera, säger Susanne Lindström, enhetschef på Wendela Hebbe.
Polisanmälde inte
Nästan en femtedel av alla Södertäljekillar på gymnasiet har någon gång burit vapen under det senaste året, visar en undersökning från Länsstyrelsen. Men även om elever säger att de har vapen på sig – är det sällan de tas fram.
När vapen upptäcks ska det polisanmälas, men det gjordes inte den här gången.
Hur kommer det sig att ni inte polisanmälde trots att era rutiner säger att ni ska göra det?
– Det är utifrån bedömningen vi gjorde utifrån kontaktnätet som redan fanns. Tittar vi i backspegeln hade vi absolut kunnat agera annorlunda i det fallet, säger Susanne Lindström.
På kommunens säkerhetsavdelning tycker man att skolan har agerat fel.
– Det är naturligtvis olyckligt att det inte finns någon polisanmälan, allt som är brottsligt utanför skolan är också brottsligt i skolan, säger Åke Martinsson på säkerhetsavdelningen i Södertälje kommun.
– Man ska lämna över till polisen så får de utvärdera om det är ett brott eller inte.