Varken i skolan eller i medicinska journaler fanns det tydliga varningssignaler om något hot mot barnen, menar åklagaren. Trots det dog syskonen i hemmet den 23 april, kvävda med gas. Pappan har erkänt brott, men inte att det var planerat.
Båda barnen gick på Vittraskolan i Östertälje. Kommunens skolchef ringde upp skolans rektor samma kväll som dödsfallen. En plan upprättades snabbt tillsammans med specialister i skolans ägarkoncern.
Barnen fick beskedet omedelbart
Redan morgonen efter dådet berättade lärarna tillsammans med specialpedagoger och kuratorer för eleverna vad som hänt.
– Vi var så transparenta vi kunde. Vi berättade att barnen hade dödats. Att de inte levde längre, säger rektor Katarina Montenius.
– Sedan handlade det om att vara närvarande. Fånga upp deras frågor.
Samma förmiddag ringde man runt till föräldrarna i de två direkt berörda klasserna. Läraren Rana Kala berättar om vitt skilda reaktioner.
– Det var en svår sits att hantera. Flera hade åsikter om varför vi var tvungna att säga som det var. Några ville att vi skulle hitta på att de rest bort eller flyttat, säger hon.
Rådet: Berätta så snart man kan
Skolor bör lämna korrekt information om våldshandlingar så fort det är möjligt för att undvika ryktesspridning, skriver flera statliga myndigheter i en broschyr om bland annat skolskjutningar.
– Vi har inte gått in på några detaljer. Men vi har nämnt att pappan är misstänkt, säger Katarina Montenius.
Kommer ni att berätta om domen?
– Vi har inte gemensamt bestämt hur vi ska göra. Domen kommer vid skolavslutningen, och det känns fel att tala om det när vi inte kan följa upp och svara på följdfrågor.
Det finns inga konkreta regler om att svenska skolor ska ha krisplaner, men till exempel skollagen kräver att skolors ägare arbetar för trygghet och studiero.
Åklagaren har yrkat på livstids fängelse och utvisning. Klockan 11 i dag meddelar Södertälje tingsrätt sin dom.