Jonathan Permert, transformationsstrateg på AI Sweden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
AI Sweden menar att en av de största riskerna med AI är att vi inte börjar testa och använda det. Hör varför i videon. Foto: Moa Bergman/SVT

Målet: Öka AI-användningen inom offentlig sektor

Uppdaterad
Publicerad

Forskare världen över varnar för AI-utvecklingen. Samtidigt görs det nu en stor kraftsamling över hela Sverige med syftet att öka användningen inom offentlig förvaltning.

– Vi förstår att det finns en rädsla eftersom AI har förmågor som liknar den mänskliga förmågan, säger Jonatan Permert, transformationsstrateg på AI Sweden.

Kraftsamlingen är att samarbete mellan innovationsmyndigheten Vinnova och Sveriges nationella center för artificiell intelligens, AI Sweden, och kommer pågå i fyra år. Kommuner och civilsamhälle ska få hjälp att förstå hur AI kan användas och få möjlighet till finansiering och resurser.

Del av svaret inför ett demografiskt skifte

Antalet äldre och unga kommer öka kraftigt de kommande åren, vilket innebär ett högre tryck på exempelvis skola och äldreomsorg. För offentlig sektor kan det bli ett problem att det inte finns tillräckligt många som arbetar i förhållande till hur många som behöver försörjas.

– AI kommer att avlasta oss från repetitiva och tidskrävande uppgifter och frigöra tid för mer mellanmänskligt och kreativt arbete, säger Jonatan Permert.

Starta videon för att höra varför en ökad AI-användning är ett måste enligt AI Sweden.

Kan bli stor ekonomisk nytta

Enligt myndigheten för digital förvaltning (Digg) så har en utredning från 2020 visat att en ökad AI-användning kan ge en ekonomisk nytta på 140 miljarder kronor årligen, baserat på AI-tekniken som fanns tillgänglig då. Det beräknades i form av högre produktivitet, ökade intäkter och minskade utbetalningar inom framförallt offentlig sektor.

vad är Artificiell Intelligens (AI)?

Artificiell intelligens syftar på teknik som ska få datorprogram att fungera på ett sätt som liknar människans förmågor. Det kan vara att resonera och planera, förstå vanligt språk, kunna lära sig av data, känna igen mönster och komma fram till slutsatser och beslut.

AI bygger på maskininlärning som innebär att programmet på egen hand får skapa ett system genom att man matar den med en stor mängd data.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.