Eldningsförbudet är utlyst av länsstyrelsen i Stockholm i samråd med räddningstjänsten. Förbudet innebär att man inte får grilla eller på något sätt elda i skog och mark. Detta gäller även särskilt iordningställda grillplatser.
Den som bryter mot eldningsförbudet kan få böta.
– I fall där man kan ha orsakat svåra skador finns fängelse med på straffskalan, säger Eva Nilsson, presstalesperson på polisen i Stockholm.
Hundratals samtal
Bara mellan torsdag och söndag förra veckan fick polisen in cirka 400 samtal från personer som larmade om folk som eldade trots förbudet.
– Det är galet mycket och tar väldigt mycket energi. Vi måste då fråga om hur omständigheterna ser ut och göra en prioritering för vi kan inte åka ut på alla dessa larm.
Eva Nilsson menar att den största anledningen till att man bryter mot eldningsförbudet är att man inte förstår konsekvenserna det kan innebära.
– Jag tror inte folk fattar hur allvarligt det är. Många tror nog att om man bara ställer grillen på stenunderlag eller har med sig en vattenflaska så är det lugnt, men det räcker inte.
Polis patrullerar i parker
Många poliser patrullerar i parker och på badplatser för att se till att folk inte grillar. De gånger polisen får säga till folk att släcka sina grillar är alltså inte inkluderat i de cirka 400 samtal som inkom i slutet av förra veckan.
I och med torkan och det varma vädret är det svårt att veta hur länge eldningsförbudet kommer fortsätta.
– Det kan nog pågå ganska länge i och med att det är så torrt långt ner i marken.