Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kvinna drar ner vita blommor från en hägg som hon ska äta. Foto: David Nilsson Hamne/SVT

Högre matpriser – då riktas blicken mot gratismat i skogen: ”Lavinartat intresse”

Uppdaterad
Publicerad

Priser på grönsaker slår rekord i spåren av inflationen. Samtidigt finns det oanvända resurser i det vilda som folk inte vet om. Växtvandringar i Södertäljeområdet ska öka folks kunskaper om gratismaten i naturen.

Det finns giftigt dödliga växter i skog och mark, men det mesta som är grönt går att äta. Försommaren är en bra tid att pröva sig fram kring vad man gillar, om man vet vad man stoppar i sig.

– Skaffa dig kunskap innan du går ut och plockar. Det finns giftiga växter, men det mesta går att äta. Faktum är att jag med säkerhet kan säga att 90 procent av det gröna vi har omkring oss är ätbart. Även om inte nio av tio arter går att äta, säger trädgårdsbiologen Emilia Rekestad som försöker hjälpa intresserade i Järna och Södertälje med att urskilja vilka vilda växter som går att äta.

Hon menar att det mesta går att äta, bara man gör det i rimlig mängd. Precis som det är med frukt och grönt i matvaruhandeln.

– Sedan finns det dödliga växter där ute, men de är relativt få faktiskt.

Skogen är redan en källa till bär och svamp, men även många blommor går att äta. För att få den bästa smaken handlar det om att tajma växten rätt. Blommor och blad är många gånger som godast precis när de brister ut från sin knopp.

Går att hitta i trädgården

Man behöver inte ge sig ut på någon längre vandring för att hitta krubb. Man kan sätta sig på knä i gräsmattan. Där kan man hitta exempelvis den aromatiska jordrevan, den goda och vackra tusenskönan samt maskrosens blad, med mera. Växter som många ser som ogräs.

Ett annat gott ogräs är späda blad och blomknoppar av kirskål. Man kan göra god pesto på bladen eller bara ha växtdelarna i en sallad.

– Fruktträdens blommor är ofta goda. Det kan också vara bra att plocka bort vissa blommor för att på så sätt få större frukter senare, säger Emilia Rekestad.

Även många av de mer vilda träden har ätbara frukter, däribland lönn och alm, vilket Emilia Rekestad visar i videon, precis som när hon skalar en tistel.

– De smakar som sparris ungefär.

Se mer i videon ovan.

Detta får man plocka:

Enligt allemansrätten får man bara plocka de blad och bär som årligen reproduceras, alltså sådan bladmassa och frukt som årligen återkommer. Plockningen får inte skada växten. Man får alltså inte gräva upp växter, plantor, lökar och rötter.

Fridlysta arter, vilket är en liten del av floran, får man dock inte plocka alls.

Källa: Naturvårdsverket

Vad ska man tänka på, vad kan gå fel?

Det finns en rad giftiga växter som man absolut inte ska äta. Plocka bara växter som du är säker på att du känner igen. Fråga någon som kan om du är osäker. Flera växter i naturen kan vara ofarliga för människor men gifta för djur. Ett sådant exempel är Jordreva där förgiftningsfall finns beskrivna hos häst, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

De allra giftigaste växterna är emellertid ganska sällsynta och inte så lätta att hitta. När man plockar vilda växter är det alltid viktigt att komma ihåg att man inte kan äta allt. Det är ovanligt att någon blir allvarligt förgiftad av vilda växter, men om man blir orolig ska man ta kontakt med giftinformationscentralen. På Naturskyddsföreningen går det att hitta en lista över gifta växter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.