Hip hop-artisten Xiuhtezcatl Tonatiuh, 16 år, vinnare av Children's climate prize. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Miljöaktivisten vill sprida medvetenhet

Uppdaterad
Publicerad

Miljöaktivisten och hip hop-artisten tilldelas Children's climate prize i dag. SVT Nyheter Södertälje träffade honom innan han tog emot priset.

Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez är den amerikanske miljöaktivisten och hip hop artisten som kämpar för förbud mot den kritiserade utvinningsmetoden fracking i sin hemstad Boulder. Hydraulisk spräckning, som metoden heter på svenska, är en sorts sprängning av berggrunden som används för att utvinna fossila bränslen.

Han har också talat inför FN:s generalförsamling och nu senast vunnit förstapris i tävlingen Children's climate prize – som han kommer att ta emot vid en prisceremoni i Södertälje stadshus under torsdagskvällen. Priset har kommit till för att premiera  ungdomar mellan 10 och 16 som har visat ett särskilt engagemang för miljö och klimatfrågor.

Träffade klimatministern

I går träffade Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez klimatminister Isabella Lövin (MP) för att diskutera klimatutmaningar och hur man kan engagera människor i miljöfrågor.

Tillsammans med ett antal andra unga aktivister har Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez riktat en stämning mot den amerikanska staten – som de menar inte tagit ansvar för att skydda miljön, trots att de länge vetat om hoten mot den. Isabella Lövin följer med spänning stämningsansökans utveckling:

– Den här stämningen kan bli en stark symbolisk signal till världen att vi måste tänka mer långsiktigt – och om den lyckas kan den kopieras även i andra länder.

Vill sprida medvetenhet

Trots att Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez bara är 16 år gammal är han alltså redan en spelare på den internationella miljöscenen, och med sin organisation ”Earth Guardians” vill han sprida medvetenhet om miljöfrågor världen över – även här i Sverige.

– Vi pratar just nu med Världsnaturfondens ungdomsråd och i framtiden kommer det förhoppningsvis att poppa upp Earth Guardians även här i Sverige – redo att engagera sig och hjälpa till.

”Det är vår framtid”

Själv började han engagera sig i människors inverkan på miljön redan som sexåring, då han följde med i sin pappas politiska diskussioner vid köksbordet.

Även om alla inte behöver börja vid åldern av sex tycker han att det är viktigt att även unga syns och hörs i de här frågorna.

– Det är vår framtid och vår planet, det är vi som ska leva med klimatförändringarna – och lösningarna på dem.

Trots att det är viktigt att ungdomar är engagerade så räcker inte det hela vägen – alla måste hjälpa till menar han.

– Du behöver inte vara ung eller aktivist för att engagera dig. Du kan vara politiker, affärsman eller artist – det handlar om er värld, er planet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.