Det pågår en infekterad konflikt om vem som har äganderätten till ett flertal kristna kyrkogårdar, kloster och kyrkor i sydöstra Turkiet, och konflikten har väckt oro i Södertälje eftersom många Södertäljebor har sina rötter i området.
Bakgrunden är att Turkiet för ett par år sedan genomförde en reform som omvandlade den turkiska provinsen Mardins status till storstadskommun. Byarna i området blev därmed stadsdelar till den nya storstaden. Men de kristna assyrierna/syrianerna i området menar att reformen är ett sätt för staten att konfiskera egendom och motarbeta kristna minoriteter.
Kyrkogård lämnas tillbaka
Men nu kan frågan ha fått en liten vändning. För en dryg vecka sedan sa en av Turkiets vice premiärministrar, Hakan Çavuşoğlu, i en intervju till den statliga nyhetsbyrån Anadolu Agency att en kyrkogård som tillhör kristna av misstag togs över av Turkiska staten.
– Vi kommer nu att återföra kyrkogården till sin ägare, säger Çavuşoğlu, enligt den turkiska tidningen Hürriyet och andra medier.
En talesperson för klostret Mor Gabriel, som är det största syrisk-ortodoxa klostret i världen, välkomnade uttalandet.
Klosterkonflikten
Turkiet genomförde för ett par år sedan en reform som omvandlade den turkiska provinsen Mardins status till storstadskommun. Byarna i området blev därmed stadsdelar till den nya storstaden.
Många assyrier/syrianer har sina rötter i området, och oroas av reformen.
Omvandlingen av Mardins status har gjort att den Turkiska regeringen anser sig ha äganderätt till byggnader och mark i området.
Det som tidigare var i byarnas ägo ska enligt vissa uppgifter föras över till myndigheten för religionsfrågor, vilket dock dementeras av turkiska myndigheter.
Många kyrkor, kyrkogårdar och kloster påverlas, bland annat Mor Gabriel-klostret vilket är det största syrisk-ortodoxa klostret i världen.