– Tanken är att vi fortsätter. Vi har ett åtagande, att vi ska ha betande djur på de här markerna. Det skapar en mångfald och det är väldigt många andra djur som gynnas av att vi har betande djur och trampande klövar. Den mångfalden är något som vi verkligen behöver ha kvar i Sverige, säger Johan Lundgren, fårägare på Molstaberg.
Fåren är kvar tills vidare – men inga nya lamm
Efter det andra vargangreppet i maj åtgärdade man de brister som länsstyrelsen menade fanns med stängslingen. Trots att gårdens stängsel nu har blivit godkänt av länsstyrelsen har man alltså beslutat att lägga ner lammproduktionen.
– Jag tycker att det är väldigt tråkigt, i synnerhet när man efter några års tid nu har ett färdigställt stängsel. Nu har man stängsel av hög kvalité på de här fantastiska markerna. Att då lägga ner gården, med hänvisning till rovdjursläget, är väldigt tråkigt, säger Göran Åström, miljödirektör på Länsstyrelsen i Stockholm och fortsätter:
– Om det skulle ske ett nytt vargangrepp med de stängsel de har i dag, och det är ytterst ovanligt att vargar tar sig förbi rovdjursavvisande stängsel, kan skyddsjaktsfrågan komma i ett helt annat läge.
Ställer sig bakom överklagan
Lantbrukarnas riksförbund ställer sig bakom Molstaberg när de nu överklagar länsstyrelsens beslut att inte bevilja skyddsjakt på varg i området.
– De har följt den stängslingsplan som de tillsammans med länsstyrelsen har kommit överens om för att skydda sina djur. Jag tycker det är viktigt att påpeka att lagen säger att man som djurägare ska ha stängsel för att hålla sina djur inne, men det finns inget stöd i lagen som säger att man måste hålla rovdjur ute, säger Palle Borgström, ordförande på Lantbrukarnas riksförbund.