Ristningen har troligen utsatts för ett städförsök. Foto: SVT

Rengöring bakom mystisk skada på ristning i Södertälje – länsstyrelsen: ”Missriktad välvilja”

Uppdaterad
Publicerad

En närmare tusen år gammal ristning har väckt många reaktioner – inte minst i sociala medier – efter att någon form av skadegörelse på den uppmärksammats. Det rör sig om den så kallade Holmfastristningen i Södertälje. Kolla klippet för att se den på nära håll.

Holmfastristningen tros ha gjorts mellan 1050 och 1080 efter Kristus, och är signerad runmästaren Östen. På den syns den klassiska runormen, men också sannolikt en varg.

Men nu syns även en massa ljusa streck över hela hällen och det har orsakat stor debatt i sociala medier. Men för den som tror att någon förstört stenen kan lugnas av att varken kommunen, länsstyrelsen eller en stenkonservator som SVT bett undersöka bilder från fornlämningen tror att det gjorts med ont uppsåt.

”Gjort i all vänlighet”

– Vi tror att det är misslyckad rengöring i all vänlighet. Någon har sprayat på något medel, ingen målarfärg eller så utan nåt rengöringsmedel, säger Anders Biwall antikvarie på kulturmiljöenheten på länsstyrelsen.

Han får medhåll av stenkonservatorn Helen Simonsson på Riksantikvarieämbetet.

– Det är en väldigt ovanlig typ av skadegörelse. Men det är inga problem för en stenakonservator att återställa eftersom det inte verkar vara några djupa mejselspår. Det jag tror att man gör är en rengöring av hela ytan, säger hon.

Tvätt sliter på stenen

Hällristningar och runstenar rengörs med jämna mellanrum av länsstyrelsen som har tillsynsansvar för fornlämningar.

Det är något som ska göras varsamt, och inget som bör göras allt för ofta.

– Ibland tycker jag att det finns ett missförstånd att runstenar ska vara rena fria från lav och mossa. Men varje rengöring av stenen sliter, så vi vill ibland vänta 30 år för att man inte ska slita på den. Det är ju som att hyvla från en ost, säger stenkonservatorn Helen Simonsson.

Nu ska en annan stenkonservator ta sig an Holmfastristningen på länsstyrelsens uppdrag.

– Den behöver göras rent – det vet vi om sedan tidigare. Det är planerat men det har inte hunnits med.

Hur länge ska den se ut såhär?

– Inom ett par veckor hoppas vi att det ska vara åtgärdat, säger Anders Biwall på länsstyrelsen.

I maj 2019 uppmärksammades ristningen efter att den utsatts för någon typ av skadegörelse. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.