• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Evangelina Avila Hjelte lämnar sitt tävlingsbidrag till juryn för SM i kringelbakning. Foto: Roger Sellberg/Kulturföreningen i Södertälje

Nu startar SM i kringelbakning i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

Vem bakar Södertäljes godaste och snyggaste kringla? Nu har alla chans att tävla om titeln under den pågående festivalhelgen i stan. För under lördagen är det nämligen deltävling i SM i kringelbakning.

På lördagen kan alla som vill vara med och tävla om att bli Södertäljes bästa kringelbagare. En titel som inte bara bär vinnarens glans utan också en viktig epok i Södertäljes historia.

– Alla vet att Södertälje är kringelstaden och att kringlan är stadens symbol. Men den yngre generationen vet inte varför. Den kunskapen har fallit bort, säger Roger Sellberg från Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje som är en av tävlingens arrangörer.

Därför är kringlan viktig för Södertälje

Roger Sellberg från Kulturhistoriska föreningen i Södertälje delar ut tävlingsfoldrar för SM i kringelbakning. Foto: Roger Sellberg/Kulturföreningen i Södertälje

Roger Sellberg berättar att de, med hjälp av SM i kringelbakning, på ett enkelt och roligt sätt vill återuppväcka kringlan som symbol för staden.

– Kringelförsäljningens storhetstid startade under år 1819, i samband med att den första kanalen i Södertälje invigdes. Folk började resa  genom Södertälje och det skapade en kommunikation som gynnade handeln och det var ett gyllene tillfälle för att sälja kringlor.

Vad betyder kringlan för Södertälje?

– Kringlan var en otroligt betydande del av verksamheten i Södertälje, som märktes överallt. Det blev ett varumärke för staden Södertälje.

Ulla Östlund lämnar till Kulturhistoriska föreningen i Södertälje en, enligt henne, bevarad äkta södertäljekringla från början av 1960-talet gjord av den sista riktiga kringelbakerskan Karin Sjöberg. Foto: Roger Sellberg/Kulturföreningen i Södertälje

Så är du med och tävlar idag

Tävlingen arrangeras av Kulturhistoriska föreningen i Södertälje, Kanalåret 2019 och Varuhuset Kringlan. SM i kringelbakning delas upp i två olika steg, en deltävling idag lördag, den 24 augusti.

Leo Stenberg lämnar in sina kringlor till tävlingen SM i kringelbakning. Foto: Roger Sellberg/Kulturföreningen i Södertälje

Tävlingsbidraget ska bakas hemma och därefter lämnar man in sina kringlor, tio stycken, till tävlingsjuryn på varuhuset Kringlan mellan klockan 11.00–16.00 idag. En lokal jury kommer att välja ut fyra personer som går direkt till final den 25 september.

Det var många som lämnade hembakat till deltävlingen i SM i kringelbakning på lördagen. Foto: Roger Sellberg/Kulturföreningen i Södertälje

Baka live på Storgatan i finalen

Under finalen i september kommer de fyra som gått vidare från delfinalen att baka live från en scen på Storgatan. Då kommer utbakning och gräddning att vara tidsbegränsat till en timme per deltagare. Juryn kommer att bedöma både smak och form, men även handhavande och hygien.

Förutom ett diplom får den slutgiltiga vinnaren också ett presentkort värt 5000 kronor samt ett vandringspris.

Finalen kommer att bedömas av en jury med Birgitta Rasmusson, från Hela Sverige bakar, i spetsen. Tillsammans med Sara Jervfors, kostchef Södertälje Kommun, samt Manfred Enoksson från Saltå Kvarn.

Märta Antonsen lämnar sitt tävlingsbidrag till delar av juryn, Inger Frimansson och Tina Westelund. Foto: Roger Sellberg/Kulturföreningen i Södertälje

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Södertäljefestivalen 2019

Mer i ämnet