På lördagen kan alla som vill vara med och tävla om att bli Södertäljes bästa kringelbagare. En titel som inte bara bär vinnarens glans utan också en viktig epok i Södertäljes historia.
– Alla vet att Södertälje är kringelstaden och att kringlan är stadens symbol. Men den yngre generationen vet inte varför. Den kunskapen har fallit bort, säger Roger Sellberg från Kulturhistoriska Föreningen i Södertälje som är en av tävlingens arrangörer.
Därför är kringlan viktig för Södertälje
Roger Sellberg berättar att de, med hjälp av SM i kringelbakning, på ett enkelt och roligt sätt vill återuppväcka kringlan som symbol för staden.
– Kringelförsäljningens storhetstid startade under år 1819, i samband med att den första kanalen i Södertälje invigdes. Folk började resa genom Södertälje och det skapade en kommunikation som gynnade handeln och det var ett gyllene tillfälle för att sälja kringlor.
Vad betyder kringlan för Södertälje?
– Kringlan var en otroligt betydande del av verksamheten i Södertälje, som märktes överallt. Det blev ett varumärke för staden Södertälje.
Så är du med och tävlar idag
Tävlingen arrangeras av Kulturhistoriska föreningen i Södertälje, Kanalåret 2019 och Varuhuset Kringlan. SM i kringelbakning delas upp i två olika steg, en deltävling idag lördag, den 24 augusti.
Tävlingsbidraget ska bakas hemma och därefter lämnar man in sina kringlor, tio stycken, till tävlingsjuryn på varuhuset Kringlan mellan klockan 11.00–16.00 idag. En lokal jury kommer att välja ut fyra personer som går direkt till final den 25 september.
Baka live på Storgatan i finalen
Under finalen i september kommer de fyra som gått vidare från delfinalen att baka live från en scen på Storgatan. Då kommer utbakning och gräddning att vara tidsbegränsat till en timme per deltagare. Juryn kommer att bedöma både smak och form, men även handhavande och hygien.
Förutom ett diplom får den slutgiltiga vinnaren också ett presentkort värt 5000 kronor samt ett vandringspris.
Finalen kommer att bedömas av en jury med Birgitta Rasmusson, från Hela Sverige bakar, i spetsen. Tillsammans med Sara Jervfors, kostchef Södertälje Kommun, samt Manfred Enoksson från Saltå Kvarn.