SVT har tidigare rapporterat om turerna kring artisten Juliana Jendo, bosatt i Usa, som skulle ha uppträtt i Södertälje, men istället blev tagen av polis utanför festlokalen och satt i förvar.
Bakgrunden var att hon saknade arbetstillstånd för att kunna jobba i Sverige och att hon i polisförhör lämnat oriktiga uppgifter samt undanhållit väsentlig information om syftet med sitt besök.
I nära en vecka satt 67-åringen i Migrationsverkets förvar i Märsta i väntan på avvisning. Den 25 oktober släpptes hon på fri fot efter en dom från Migrationsdomstolen. Domaren uppgav då för SVT att hon bedömde att det var oproportionerligt av polisen att låsa in Juliana i förvaret då hon hade varit i Sverige en kort tid samt att hon hade en hemresa bokad.
”Felaktig rättstillämpning”
Men nu väljer gränspolisen att överklaga domen då de anser att ”Migrationsdomstolens bedömning utgör en uppenbart felaktig rättstillämpning”.
I överklagandet till Migrationsöverdomstolen, som är högsta instans för utlänningsmål, skriver polisen:
”Polismyndigheten anser att vistelsetiden i Sverige – eller det faktum att Juliana haft en planerad resa från Sverige – saknar relevans.”
Påverkar inte artisten
Joanna Larsson, juristhandläggare på Migrationsdomstolen som fått ärendet på sitt bord, uppger att det inte är helt ovanligt att polisen överklagar beslut om förvar.
– Men det är betydligt vanligare att den enskilda gör det, säger hon.
Nu ska Migrationsöverdomstolen fatta beslut om huruvida ärendet ska beviljas prövningstillstånd eller ej.
Vad kan det komma att innebära för Juliana som redan har rest hem?
– I och med att personen redan är släppt ur förvar så kommer utgången inte påverka henne. Nu handlar det mer om att pröva ärendet för att få fram praxis som kan vara vägledande för framtida mål, säger Joanna Larsson.
Vill se ny praxis
SVT har varit i kontakt med beslutsfattande polisen som valt att inte bli intervjuad. Men i överklagandet understryker polisen att det saknas praxis för liknande mål:
”Frågan har både praktisk som rättslig betydelse för hur Polismyndigheten ska hantera initiala beslut om frihetsberövande av tredjelandsmedborgare där det föreligger sannolika skäl för avvisning”.
Hör domaren som släppte Juliana Jendo fri, i klippet nedan: