Reporter i bild, datorskärm i bakgrund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Juliana Jendo togs av polisen strax innan hennes konsert i Södertälje i helgen. Kvar lämnades chockade fans som väntade i festlokalen. SVT:s reporter reder ut om turerna kring den assyriska världsstjärnan. Foto: Clara Fritzon/SVT

SVT reder ut: Vad hände när assyriska världsstjärnan Juliana Jendo besökte Södertälje i helgen?

Uppdaterad
Publicerad

Den assyriska världsberömda sångerskan Juliana Jendo, bosatt i USA, skulle ha uppträtt i Södertälje i lördags. Istället stoppades hon av polisen utanför festlokalen och togs till Migrationsverkets förvar i Märsta.

– Hon är chockad och ledsen, säger hennes ombud migrationsjuristen Karin Törnell.

Hon är en av de största assyriska artisterna genom tiderna. På lördagen skulle 67-åringen ha uppträtt i Södertälje, efter att i fredags ha uppträtt i Linköping.

Istället ska polisen ha stoppat henne utanför festvåningen, som sajten Telgenytt var först att rapportera om.

– Vi bad om att få se hennes arbetstillstånd eftersom att hon kommer från ett land utanför EU/Schengen. Och när det visade sig att hon inte hade ett, så blev hon omhändertagen, säger polisinspektör Britt-Marie Talonpoika, som var med vid insatsen.

Hon uppger att inte heller festarrangören, tillika arbetsgivaren, hade ett arbetstillstånd för artisten och understryker att det är bådas ansvar att se till att det finns.

Kritisk till polisen

Enligt Juliana Jendos juridiska ombud, Karin Törnell, så utgick artisten från att arrangören hade ordnat med alla tillstånd. Hon är kritisk till att polisen valde att sätta artisten i Migrationsverkets förvar.

SVT har varit i kontakt med festarrangören som bekräftade händelsen. Men han vill inte ge någon kommentar.

Hör polisen och mer om turerna, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.