Valmyndigheten har för första gången gjort ett ställningstagande för att säkra röstmottagarnas opartiskhet. Bland annat bör inte den som arbetar som röstmottagare eller räknar röster, kandidera i valet eller ha en relation till varandra.
Valmyndigheten har fått in många frågor om det här och sett att kommunerna har gjort på olika sätt, vilket ligger bakom de nya rekommendationerna.
– Att kommunerna gör olika, riskerar att skapa onödiga misstankar om valfusk och misstankar kan urholka förtroendet för systemet. Därför vill vi att kommuner gör på ett mer lika sätt, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.
Ska förebygga jävsituationer
Däremot är det valnämnden i varje kommun som fattar beslut om hur de ska förebygga jäv- och påverkanssituationer i vallokalen och flera kommuner har redan gått före och infört de här kraven på röstmottagare, bland annat i Stockholms stad.
– Det har vi haft så länge jag kan minnas. Att inte låta de som kandiderar jobba i vallokalen och heller inte flera från samma familj med varandra, säger Catharina Piazzola (S) vice ordförande i valnämnden i Stockholms stad.
Röstmottagare får inte kandidera
Också Nykvarns kommun har infört dessa regler och i Salems kommun får nu inte röstmottagarna kandidera.
– Vi har inte haft problem tidigare och har haft tillförlitliga röstmottagare, men nu med Valmyndighetens ställningstagande införde vi att man inte får stå på valbar plats, säger Ulrica Mellergård, valsamordnare i Salems kommun.
De här reglerna ingår inte i vallagen.
– Men det är rekommendationer som bör följas, säger Anna Nyqvist, kanslichef på Valmyndigheten.