• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Nyblivna föräldrar ska erbjudas fler hembesök

Uppdaterad
Publicerad

Med fler hälsobesök i hemmet hoppas nya familjecentralen att få förstagångsföräldrar i Ronna och Geneta att känna sig mer trygga i sina roller – och samtidigt integreras mer i samhället.

Idag får förstagångsföräldrar ett hembesök av en barnsjuksköterska som stöttar och svarar på frågor. Men nu när en familjecentral ska öppnas i Södertälje så kommer föräldrar i Ronna och Geneta istället att kunna få sex hälsobesök under barnets första 1,5 år.

– Det handlar om att det är socioekonomiskt utsatta områden. Tanken med att det ska ske hemma är att det är deras trygga miljö och att man kan skapa tillitsfulla relationer när man har lite extra tid, säger Eva Olanders, projektledare för familjecentralen.

Riktar in sig på nyanlända

För att bättre kunna tillgodose föräldrarnas behov kommer hembesöken att göras av både en barnsjuksköterska och en föräldrastödjare från socialtjänsten.

– Det är många nyanlända som inte riktigt känner till hur samhället fungerar och det kommer familjecentralen inrikta sig lite extra på, säger hon och fortsätter:

– Hela idén med hembesöken är att ju tidigare man kan komma in och få kontakt med förstagångsföräldrar och ge de det stöd de är i behov av, ju bättre tror vi att det går att förebygga ohälsa.

Lyckat i Rinkeby

Det utökade hembesöksprogrammet har inspirerats av Rinkebys vårdcentral som testat ett liknande koncept sedan 2013. Och där har man sett många hälsovinster.

BVC-sköterskan Johanna Mellblom har varit med sedan starten och berättar om en färsk utvärdering av projektet.

– I dagarna fick vi se att vaccineringen av mässling, påssjuka och röda hund som legat lågt i det här området, har ökat med 10 procent. Det är en fantastisk hälsovinst, säger hon.

– Det blir en väldig skillnad i mötet när man kommer hem till föräldrarna när man har mer tid. Det händer något när vi är gäster hos familjen, de slappnar av och de vågar ställa sina frågor. Det blir ett möte mellan oss och familjen på ett väldigt avslappnat sätt.

Familjer isoleras inte

Ser du ingen risk med att familjerna blir mer isolerade när de behöver göra färre besök på BVC?

– Jag kan inte se någon risk, för även om man gör några färre besök så när kuratorerna och BVC-sköterskorna kommer på hembesök så är en del i det att man ska infomera om hur samhället fungerar, säger Eva Olanders och tillägger:

– Så jag tror snarare tvärtom faktiskt. Att ju mer invånarna förstår om vad som finns och hur man når dit, desto mer kommer man också ge sig ut och ta de kontakter man behöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.