Foto: SVT

Projekt med fler hembesök kan bli permanent

Uppdaterad
Publicerad

Hembesöksprogrammet som nu införs i Södertälje kan bli permanent i hela Stockholms län. Just nu ser landstinget över finansieringen.

Rinkeby vårdcentral var först med att införa programmet med utökat antal hembesök till nyblivna föräldrar. Initiativet har lovordats och planeras att bli permanent från 2018 i Rinkeby.

Näst på tur är familjecentralen som öppnas i Geneta och som från och med i höst börjar med hembesök i området. Och nu ser Hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting över möjligheterna att utöka programmet till alla socioekonomiskt utsatta områden i länet.

Ska utreda

När hembesöksprogrammet infördes i Rinkeby 2013 var det först finansierat av Folkhäslomyndigheten. Från och med i år tas pengar ur landstingets totala BVC-budget.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen som fått i uppdrag att utreda möjligheterna understryker att ytterligare finansiering kommer att krävas för att kunna genomföra detta.

Vill sprida konceptet

”BVC-verksamheten är hårt ansträngd idag med det ordinarie barnhälsovårdsprogrammet. Förvaltningen ser därför inga möjligheter att införa det utökade hembesöksprogrammet utan ytterligare resurser” skriver förvaltningen i ett tjänsteutlåtande.

Projektet följs av en forskargrupp vid Karolinska institutet som just nu utvärderar resultatet från Rinkeby. Förrutom större benägenhet att vaccinera sig har man även sett att antalet besök på akutmottagningar minskat bland barn i området.

”Välinvesterade pengar”

Bo Burström, professor och överläkare i socialmedicin på Karolinska Institutet, var med och drog igång Rinkebyprojektet.

– Visst, det blir en extra kostnad för personalen att åka runt till olika hem men det är väl investerade pengar. Hembesöken skapar större förtroende för vårdpersonalen och ökar i förlängningen integrationen, säger han.

Bra utvärdering

Han ansvarar för utvärderingen av Rinkebyprojektet och är positivt inställd.

– Det råder en obalans i makten i samhället. Men när en BVC-sköterska får ta av sig skorna och besöka barnet i dess hemmamiljö och på familjens villkor, så blir det en bättre balans.

– Allt har hittills gått över förväntan, vi trodde inte att så många som 95 procent av alla tillfrågade, skulle vilja vara med i projektet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.