• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Förra årets Gnesta-planket och Nykvarnsfotografen Ronald Vervaart. Foto: Privat

Nykvarnsbo ställer ut foton på ”Gnesta-planket”

Uppdaterad
Publicerad

För nionde året i rad har Bengt Björkbom anordnat en fotografiutställning i Gnesta på det så kallade Gnesta-planket vid godsmagasinet och färghuset. Nykvarnsbon Ronald Vervaart har blivit inbjuden att ställa ut för tredje gången.

– Det är behjärtansvärt och uppskattande, säger fritidsfotografen Ronald Vervaart.

Ronald Vervaart ska ställa ut 14 fotografier i en serie om Telge cruisers som SVT berättade om för ett par veckor sedan. Det är svartvita bilder på 50-talsbilar, frisyrer och kläder.

– Jag vill få med deras entusiasm på bild.

Vad vill du att folk ska känna när de ser dina foton?

– De ska vara hungriga efter mer när de går därifrån.

Mest svartvita bilder

Och svartvita foton är något som tilltalar Bengt Björkbom, vilket märks i större delen av utställningen.

– Svartvitt är mer spännande. Färg är bra för att avbilda något, men fotograferar man svartvitt kan man få mer kontraster. Men det kommer så klart att finnas fina foton i färg också, säger Bengt Björkbom, initiativtagare till utställningen.

Kända fotografer har ställt ut

Bengt Björkbom anordnar utställningen på eget bevåg och han är den som bjuder in utställarna – allt från hobbyfotografer till kända fotografer. En av dem som ställt ut på Gnesta-planket är Beata Bergström, som arbetat med Ingmar Bergman. I år ställer också Anders Engman, som fotat under Vietnamkriget, ut.

– Det är jättespännande och folk som kommer hit kan ju ställa frågor till erfarna fotografer. Men det är viktigt att blanda med nya också, säger Bengt Björkbom.

”Känns bra att runda av”

Nästa års utställning blir den sista.

Ska du göra något särskilt då?

– Jag hade en tanke om att bjuda in alla som ställt ut här, men det skulle bli så många. Vi får se, men det känns bra att runda av en tionde gång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.