• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Se Lars Pousette visa och berätta om den sällsynta blomman som gjort att länsstyrelsen beslutat om rivning av Skansholmens uteservering. Foto: Fredrik Gustavell/SVT

Han tvingas riva uteserveringen – för att rädda en blomma

Uppdaterad
Publicerad

Krogens ansökan om dispens för strandskyddet för sin uteservering avslås och länsstyrelsen hotar nu med vite om inte krogen river trädäcket – och återplanterar den sällsynta blomman fältsippa på platsen inom tolv månader.

– Vi känner oss trakasserade, säger krogens ägare Lars Pousette som kommer överklaga även detta beslut till mark- och miljödomstolen.

Skansholmens sjökrog vann tidigare i somras första ronden mot länsstyrelsen, men just när säsongen tagit slut kom nästa dråpslag. Däcket hade byggts på sällsynta blomarter, bland annat fältsippan som är vanlig på Öland och Gotland men sällsynt i Stockholms län. Detta uppdagades av floraväktarna som rapporterade till Länsstyrelsen i Stockholm, som i sin tur beslutade att däcket måste rivas.

Ägaren Lars Pousette överklagade beslutet till mark- och miljödomstolen och i juli rapporterade SVT att Lars fått rätt och att däcket slapp rivas.

Tvingas återplantera fältsippor på platsen

Men när säsongen just tagit slut kom ett nytt beslut från länsstyrelsen. Den ansökan om dispens för strandskyddet som skickades in i efterhand av krogen avslås och nu hotas krogen med vite på 50 000 kronor om inte trädäcket rivs inom två månader. Dessutom hotar länsstyrelsen med 25 000 kronor i vite om inte fältsippan återplanteras genom att en sakkunnig kommer till platsen och sprider ut nya frön.

– Jag förstår inte varför man ska sättas dit? Visst, vi gjorde ett fel, vi skulle ha ansökt först men sedan rullar allting bara på, säger Lars Pousette.

Floraväktarna

Floraväktarna är ett nätverk av naturintresserade personer som är med och bevakar och ökar kunskapen om våra hotade växter, i första hand kärlväxter.

Svenska Botaniska Föreningen ansvarar för samordningen av Floraväkteriet på nationell nivå. De regionala botaniska föreningarna sköter koordineringen ute i länen.

Källa: Svenska Botaniska Föreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.