• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Finns den fridlysta backsippan kvar på Galgbacken i Södertälje? Häng på när floraväktaren rycker ut. Foto: SVT

Uppdraget: Att skydda växtriket – ta rygg på floraväktaren

Publicerad

De går sina ronder och tittar till sällsynta växter runtom i landet. Och den senaste tiden har Floraväktarna sett att fler unga är intresserade av verksamheten.

– Det finns naturligtvis en Greta Thunberg-effekt, säger floraväktaren Mora Aronsson.

Floraväktarna har funnits sedan 1980-talet och består av cirka 500 personer runtom i Sverige.

Vi har haft en åldrande grupp floraväktare men nu kommer fler och fler yngre. Det finns naturligtvis en Greta Thunberg-effekt, säger Mora Aronsson.

Växtrikets vakter i hetluften

I samband med SVT:s rapportering om att en uteservering på Skansholmen, Mörkö måste rivas, mottog SVT många mejl som visade på heta känslor kring både rivningen och bevarandet av blommor.

– Det var tråkigt att det blev så infekterat, säger Mora Aronsson. Men det är ovanligt att den typen av situation uppstår.

Han berättar att Floraväktarna tvärtom ofta kontaktas i ett tidigt skede när något ska ske i ett i område där sällsynta blommor kan finnas.

– Till exempel när Sjöfartsverket skulle bygga ut kanalen här i Södertälje så tog de en tidig kontakt med oss och anpassade arbetet för att inte störa backsippan mer än nödvändigt, säger Mora Aronsson.

”Blommor buffrar klimatförändringar”

Varför är det viktigt att bevara de blommor vi har?

– Vi har en väldigt kraftigt vikande biologisk mångfald. Vi utarmar den möjlighet vi har till en framtid, både för att buffra klimatförändringar och för vår framtida hälsa, säger Mora Aronsson.

Häng med floraväktaren till Galgbacken i Södertälje i videoklippet ovan.

Floraväktarna

Floraväktarna är ett nätverk av naturintresserade personer som är med och bevakar och ökar kunskapen om våra hotade växter, i första hand kärlväxter.

Svenska Botaniska Föreningen ansvarar för samordningen av Floraväkteriet på nationell nivå. De regionala botaniska föreningarna sköter koordineringen ute i länen.

Källa: Svenska Botaniska Föreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.