• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) har besökt och utvärderat Scaniarinkens möjlighet som OS-arena. Foto: Fredrik Gustavell, SSK

Olympiska kommittén besökte Scaniarinken

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen fick Scaniarinken besök av den Internationella Olympiska Kommittén (IOK). En utvärderingskommission tittade på om den tänkta arenan håller måttet vid ett eventuellt OS i Sverige 2026.

IOK inledde sin en veckas långa utvärderingsbesök i måndags. Bland annat åker de runt till samtliga arenor som är tänkta att användas vid ett OS i Sverige, om de funkar och kan användas till ändamålet. Och i onsdags var det Scaniarinkens tur.

– Det ska ha gått jättebra och jag tror inte de hade något att anmärka, säger Mats Olsson på Stockholm Åre 2026, kampanjorganisationen för Stockholms OS-ansökan.

Jämt mellan Sverige och Italien

I början av april rör sig utvärderingskommittén vidare till det andra tänkbara OS-värdlandet, Italien. Sedan presenteras utvärderingen som ligger till grund för IOK:s medlemmar som den 24 juni röstar om var vinter-OS och Paralympics 2026 ska vara.

– Vi uttalar oss inte om vår konkurrent, men jag skulle tro att det är väldigt jämt mellan Sverige och Italien, säger Mats Olsson.

SSK uppfattade att den olympiska utvärderingskommittén var imponerad av Scaniarinken. Foto: Fredrik Gustavell, SSK

SSK positiva

Scaniarinken ägs av kommunen men är Södertälje Sportklubbs hemarena och SSK skulle hjälpa till med värdskapet om OS kommer hit.

– Som förening i Södertälje skulle det så klart vara jättestort. Det var stort att de bara hälsade på och var imponerade av arenan, säger Fredrik Gustavell, kommunikationsansvarig på SSK.

Behöver fler isytor

Men ett OS i Scaniarinken skulle så klart betyda utmaningar för SSK:s möjlighet för träningar och tävlingar. Framförallt är det ungdomslagen som kan komma att påverkas.

– Det finns utmaningar redan nu och vi har en stor växande tjejverksamhet. Så vi ser ett allt större behov av mer isyta, säger Fredrik Gustavell.

SSK har länge uttryckt behovet av fler isytor, och det finns en pågående diskussion med kommunen om en tredje eller fjärde.

– Ett eventuellt OS här skulle ju aktualisera den diskussionen, säger Fredrik Gustavell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.