• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Scaniarinken skulle kunna få OS-hockey om Sverige får anordna vinter-OS 2026. Foto: Janerik Henriksson / TT

Vinter-OS 2026 även i Södertälje?

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm sade nej till vinter-OS 2022. Men enligt Stockholms stads utredning är det både ”möjligt och önskvärt” att samarrangera OS 2026 med Södertälje, Falun och Åre.

Stockholms stads säger inte ”ja” till OS ännu. Men utredningen visar att staden vill och ska gå vidare med planerna att söka värdskap för vinter-OS och Paralympics 2026.

– Vi har lagt fram ett gediget underlag som nu ska ut på bred remiss. Respektive parti ska också ta ställning till det här, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S) till TT.

Vinter-OS i Stockholm

– Det här är något som gynnar idrotten och idrottsrörelsen i stort, men också Stockholms kommande investeringar.

Stöd av SOK

Sveriges olympiska kommitté (SOK) stödjer en svensk ansökan.

”Efter att Stockholms stad har studerat remissvaren är inriktningen att innan sommaren gå vidare med ett beslut i kommunfullmäktige för att ge stöd till en OS-ansökan. Nästa steg är en anmälan av Stockholm till IOK som ”Candidate City”, vilket görs av SOK i mars 2018, ansökan förutsätter att både staten, berörda kommuner och idrotten är positiva”, säger ordförande Hans Vestberg på SOK:s webbplats.

Läs mer: Stockholm ger tummen upp för vinter-OS 2026

SOK, som är en av flera aktörer som nu ska studera utredningen i detalj för att komma in med synpunkter och kompletteringar, är också positivt inställt till vinter-OS och Paralympics i Stockholm 2026.

Diskussionspunkter lär bli att stadens utredning vill dela arrangemanget med både Falun (backhoppning) och Åre (alpint), samt förlägga ishockeyns gruppspel i Södertälje.

”Etisk ledstjärna”

Förespråkare för OS – Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, Parasportförbundets ordförande Margareta Israelsson och Hans Vestberg, ordförande i Sveriges olympiska kommitté – skriver på DN Debatt att OS och Paralympics i Stockholm 2026 kan bli en etisk, ekonomisk och miljömässig ledstjärna för idrottsevenemang.

Läs mer: Förslaget: ”Här ska OS-byn ligga”

Enligt planen för ett OS i Stockholm ska befintliga arenor användas och det ska finnas en plan för fortsatt användning av de nya arenor som eventuellt behövs, transporterna ska minimeras och schyssta arbetsvillkor ska gälla för alla som engageras.

För att undvika risken att spelen blir lidande av varmt väder ska all snö som används produceras på konstgjord väg, enligt debattörerna.

”För oss gäller det nu att lyssna och ha en nära dialog med våra medlemsförbund och ta reda på deras inställning och syn på möjligheterna till ett OS och ett Paralympics i Sverige 2026”, säger RF-basen Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Ekonomiskt hållbart

Regeringen ska sedan i höst ta beslut om en eventuell ansökan. En anmälan om intresse för att arrangera spelen ska vara inlämnad till Internationella olympiska kommittén (IOK) senast i januari 2018. Beslut om värd för vinterspelen 2026 tas under sommaren 2019.

– Den totala kostnaden hamnar på 13,6 miljarder kronor, säger utredare Jesper Ackinger.

Läs mer: OS-frågan delar majoriteten i Stadshuset

Internationella olympiska kommittén (IOK) har fördubblat bidraget som värdstäder får för att arrangera OS och Paralympics. Just nu är den summan 880 miljoner dollar, cirka 7,76 miljarder kronor med dagens dollarkurs. Och det är en stor anledning till att Stockholms Stad ställer sig positiva till en ansökan.

– Ett OS skulle finansieras dels med bidrag från IOK, men också med biljett- och sponsorintäkter. Det är grunden för ett OS. Det vi är noga med är att ett OS och Paralympics i Stockholm ska vara hållbart ekonomiskt, socialt och ekologiskt, säger Wanngård.

TT: Hur mycket pengar är Stockholms Stad villiga att gå in med för att finansiera projektet?

– Den delen vi finansierar är dels nya anläggningar. Där är vi redan på väg fram i ärenden när det gäller issporten i Gubbängen. Det handlar om 2,2 miljarder. Det är mycket pengar, men då ska man känna till att Stockholms Investeringsbudget per år är närmare sju miljarder. Så det här är 2,2 miljarder till idrotten. De stora kostnaderna och intäkterna läggs i särskilda bolag.

Enligt Ackingers utredning skulle intäkterna från OS bli exakt detsamma som kostnaderna, alltså 13,6 miljarder kronor.

Fakta: OS-ansökan

Stockholms stads utredning visar att det är möjligt och önskvärt med en svensk ansökan om att få arrangera vinter-OS 2026.

Efter en remissrunda under våren ska kommunfullmäktige i sommar ta beslut om man ska gå vidare med en ansökan.

I höst ska regeringen godkänna OS-ansökan.

I mars 2018 ska den formella ansökan överlämnas till Internationella olympiska kommittén, IOK.

I juli 2019 fattar IOK beslut om vilken stad som får arrangera vinterspelen 2026.

Fakta: Så ska OS 2026 arrangeras

Friends Arena: Invigning, avslutning.

Stockholms stadion: Hopp, big air.

Hammarbybacken: Halfpipe, bob, rodel, skeleton, parallellslalom.

Globen: Ishockey, kälkhockey.

Tele2 Arena: Short track, konståkning.

Gubbängens IP: Skridsko, curling, rullstolscurling.

Flottsbro: Puckelpist, parallellstorslalom.

Hamra (alt A) eller Rudan (alt B): Längdskidor och skidskytte.

Falun: Backhoppning och nordisk kombination.

Södertälje: Ishockey, gruppspel.

Åre: Alpint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinter-OS i Stockholm

Mer i ämnet