I dag har regeringen meddelat Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Paralympiska Kommitté och Sveriges Riksidrottsförbund att regeringen och SD ser positivt på en svensk OS-ansökan.
Nästa steg blir att SOK får lämna in en komplett ansökan som regeringen får bedöma.
– Vi kommer nu pröva förutsättningarna för att lämna garantier för spelen. Ekonomiska garantier, garantier att myndigheterna samverkar med arrangörerna och garanti för säkerhet, säger social- och idrottsminister Jakob Forssmed till SVT.
Hur mycket kommer skattebetalarna att få betala?
– Det är inte tänkt att svenska skattebetalarna går in med pengar i OS-budgeten. Utan OS-spelen ska stå på sina egna ekonomiska meriter.
Krävs garantier
En förutsättning för regeringen är att spelen blir hållbara och kostnadseffektiva.
– Vi behöver spel som sker i demokratiska länder, som kan bygga på ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Inga skrytbyggen, utan att vi använder det vi har på ett bra och klokt sätt och får spel som är mer rimliga. Men som samtidigt kan vara något för svenska folket att se fram emot, säger Forssmed.
Stockholmsregionen är tänkt som huvudort. Övriga tilltänkta orter är Falun, Åre och Östersund. Men det kan också bli aktuellt med tävlingar i närliggande länder, till exempel skridsko i Norge och bob, rodel och skeleton i Lettland.
Flera hinder kvar
Men dagens besked är inte slutpunkten.
– Det är många hinder på vägen. Vi ska utreda förutsättningarna för de garantier som krävs för detta, men i grunden har vi en positiv syn.
Vilken sport kommer du själv att följa om det blir OS i Sverige?
– Jag gillar i grunden snorsporterna, så längdskidor och skidskytte är något som fångar mitt intresse extra.
Vid sidan av Sverige har även Schweiz och Frankrike meddelat att man vill arrangera vinter-OS 2030. När ett eventuellt beslut tas beror på vilka länder som slutligen söker OS.
Se även: Så har det gått tidigare Sverige sökt OS