På Tveta återvinningscentral kan bara Södertäljebor och företagskunder lämna sitt grovavfall som reglerna är nu. Men under våren kommer även de som inte bor i kommunen tillåtas komma in.
– I pilotprojektet behöver ingen visa sitt körkort utan vi öppnar bommen för alla, säger han.
Stort problem med dumpning
Södertälje kommun och Telge återvinningsstationer samarbetar i projektet som ska pågå i två månader.
Betalande företagskunder kommer fortsatt debiteras och Södertäljeborna betalar via avfallstaxan. Men för övriga är det gratis.
En förhoppningen med projektet är att nå de fria transportörer som hämtar skräp på beställning till exempel från restauranger och verksamheter.
– Ökad tillgängligheten tror vi kan få fler som inte bor i kommunen att åka till oss, säger han.
Snart försvinner återvinningsstationerna
I Södertälje och resten av landet håller återvinningsstationer på att fasas över till det nya EU-direktiv med fastighetsnära insamling år 2027. Då ska hushållen ha insamling för pappers-, plast-, glas- och metallförpackningar nära bostaden.
– Vi vill ersätta de här återvinningsstationerna så fort som möjligt, säger Vesa Hiltula.
I Södertälje har man valt att ta bort återvinningsstationer, men det är upp till varje kommun om de vill ha kvar återvinningsstationer för till exempel skrymmande förpackningar efter 2027.
NYA REGLER OM INSAMLING AV FÖRPACKNINGAR
1 januari 2024: Kommunerna övertar ansvaret för att tömma containrar och städa området på återvinningsstationer.
1 januari 2024: Serveringsställen som har sittplatser och säljer mat eller dryck i förpackningar ska erbjuda möjlighet att sortera avfallet.
1 januari 2026: Kommunerna ska samla in vanligt förpackningsavfall på torg och i parker som är över 2 000 kvadratmeter, och på andra populära platser.
1 januari 2026: Arrangörer av offentliga evenemang ska se till att besökare kan sortera förpackningsavfall.
1 januari 2027: Senast nu ska kommunerna ha ordnat lättillgängliga insamlingsplatser för skrymmande förpackningar av insamling av plast och papper.
1 januari 2027: Senast nu ska kommunerna ha ordnat så att alla bostäder har insamling av pappers-, plast-, glas- och metallförpackningar nära bostaden, så kallad fastighetsnära insamling.
Källa: Regeringen