Foto: SVT

Alternativ medicin i Järna kan stoppas

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna sammanställs remissvaren till Läkemedelsverkets förslag om att ta in antroposofiska läkemedel i lagstiftningen. Flera instanser har uttryckt att de är kritiska till en sådan lösning och om politikerna går på deras linje kan antroposofisk medicin förbjudas helt.

På Vidarkliniken i Järna är oron stor. I trettio år har regeringen gett Vidarkliniken i Järna specialtillstånd för de antroposofiska preparaten. Men nu har EU-domstolen slagit fast att den här alternativmedicinen antingen måste in i lagstiftningen eller förbjudas.

– Det är självklart att det är väldigt problematiskt att fortsätta verksamheten utan läkemedel. De är en viktig del, säger Ursula Flatters, allmänläkare Vidarkliniken.

Vidarkliniken

Hon beskriver att många patienter hon träffar är bekymrade.

– Patienterna känner oro och även bestörtning. De vill ha sina mediciner, de har goda erfarenheter av dem, säger Ursula Flatters.

”Ska stödja självläkning”

Karolinska Institutet är en av de remissinstanser som är kritisk till att ta in antroposofmedicin i lagstiftningen.

– Det man nu föreslår från Läkemedelsverket är att man ska lätta på regelverket och inte kräva bevisade effekter. Vi menar att det riskerar att tunna ut tilltron till hela regelsystemet omkring läkemedel, säger Martin Ingvar, professor och överläkare vid Karolinska institutet.

Men Vidarklinikens Ursula Flatters menar att sättet att mäta effekter inom läkemedelsforskningen inte är lämpligt för antroposofisk medicin.

– Det beror på att antroposofiska läkemedel i första hand ska stödja patienten i sin självläkning, säger hon. Man är inte ute efter en kortvarig och ibland farlig effekt, utan efter läkning.

KI: Placeboeffekter

Enligt KI visar studier på antroposofiska preparat till största del placeboeffekter.

– Men sedan finns det moment inom den antroposofiska medicinen där man tänker på välbefinnande och mänskliga, existentiella delar kring hopp och tilltro till framtiden och också sammanhanget som man vårdas i, som den vanliga vården har mycket att lära av så jag kan inte säga att det är enbart dåligt, säger Martin Ingvar.

Preparaten lagliga i andra länder

Läkemedelsverket tar i sin rapport upp att antroposofisk medicin är införlivad i läkemedelslagstiftningen i bland annat Tyskland, Storbritannien och Nederländerna. Men i Sverige är alltså många remissinstanser kritiska till en sådan lösning.

Inom ett par veckor kan vi få en bild av framtiden för antroposofisk medicin här, då ska Socialdepartementet vara klar med sin sammanställning av de 91 remissvaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vidarkliniken

Mer i ämnet