En barnmorska visar upp med hjälp av en docka hur en förlossning går till.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inga-Britt Rehn har varit barnmorska i snart 30 år och beskriver att förlossningsrädsla är vanligt förekommande men att det finns hjälp att få. Foto: Moa Bergman/SVT

Så jobbar Region Stockholm med förlossningsrädslor – barnmorskans tre tips

Publicerad

Kvinnor med allvarlig oro inför sin förlossning hänvisas till specialmottagning – men i region Stockholm drillas barnmorskor som ska kunna hantera även måttlig förlossningsrädsla. Hittills har cirka 120 ”samtalsbarnmorskor” utbildats.

– Jag tror att sociala medier kan bidra till en ökad rädsla, säger samtalsbarnmorskan Inga-Britt Rehn.

Ungefär var femte kvinna är rädd inför förlossningen, visar forskning. Blivande mammor i Stockholms län med stark rädsla kan remitteras till Auroramottagningen – men nu också tas om hand av specialutbildade barnmorskor på mödravårdscentralerna.

Över 120 samtalsbarnmorskor i regionen har utbildats hittills.

Erbjuds alla gravida

I utredningen om sammanhållen kvinnosjukvård i Region Stockholm 2023-2024 menar man att satsningen har goda resultat.

Lisa Ryding är projektledare för utredningen:

– Vi bedömer att det här är ett lyckosamt sätt att ta hand om måttlig förlossningsrädsla. Det känns bra att vi nu kan erbjuda det här stödet till alla gravida i länet som känner en oro inför sin förlossning.

I videon listar samtalsbarnmorskan tre rädslor inför att föda – och hur du kan tackla dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.