Under måndagen fattade Södertälje tingsrätt beslut om att pappan ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Syftet med undersökningen är bland annat att se om mannen var under påverkan av allvarlig psykisk störning när han begick gärningen som han är misstänkt för och om det finns medicinska skäl för att han ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård.
Skillnaden mellan en sinnesundersökning, också kallad en paragraf 7-undersökning, och en längre rättspsykiatrisk undersökning är att den förstnämnda är en mindre och kortare undersökning, medan en längre rättspsykiatrisk undersökning pågår under en längre tid.
Där deltar även ett team bestående av socialutredare, psykolog, rättspsykiater, samt omvårdnadspersonal som observerar den misstänkte dygnet runt, om personen är häktad.
Sinnesundersökning bakom beslut
En sinnesundersökning kan visa om det föreligger, kan misstänkas föreligga eller inte föreligger en allvarlig psykiatrisk störning hos en gärningsman.
Vad gäller pappan som misstänks ha mördat sin son har Rättsmedicinalverket kommit fram till att det kan misstänkas föreligga en psykiatrisk störning hos mannen – både under brottet och under utredningstiden.
– Det innebär att undersökningen inte kunde utesluta att personen inte har en psykisk störning. I cirka hälften av fallen rekommenderas en längre psykiatrisk undersökning, säger Anneli Sjögren, psykolog på Rättsmedicinalverket.