Överdosen ledde till en allvarlig vårdskada – nu har Södertälje sjukhus har anmält händelsen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Patient fick överdos på Södertälje sjukhus – behövde intensivvårdas

Publicerad

En patient på Södertälje sjukhus ordinerades en tio gånger för hög dos morfin. Överdosen ledde till intensivvård i två dygn. Nu har sjukhuset anmält händelsen.

Det var i början av november i fjol som patienten vårdades för bland annat lunginflammation. Under natten uppstod också svåra bröstsmärtor. För att lindra dem ordinerades morfin, men dosen var tio gånger för hög.

”Trots att sjuksköterskan upplever att dosen som ordinerats blir för hög administreras läkemedlet enligt ordination”, står det i anmälan som kommit in till Inspektionen för vård och omsorg.

På morgonen blev patienten allt sämre, enligt anmälan allvarligt påverkad av morfinet, och flyttades till intensivvårdsavdelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.