Pingstkyrkans larm: Fler småbarnsföräldrar ber om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Att det blir tuffare ekonomiska tider märks inte minst vid Pingstkyrkans sociala center i Södertälje. Vid matutdelningarna har allt fler föräldrar och pensionärer börjat dyka upp.

– Jag har haft föräldrar som ringer och säger att de inte har råd med tårta eller present till sina barn, säger Helen Jaktlund från Södertälje pingstförsamling.

Det är en blandning av hygienartiklar, barnleksaker, välling och mat i förråden vid pingstkyrkan. Nu hoppas man kunna hjälpa de som besöker matutdelningen så gott det går. Helen Jaktlund, ansvarig för verksamheten, har aldrig tidigare varit med om ett så stort behov som nu:

– Under pandemin trodde man att det skulle bli ett ökat behov, men de som har pengar hade nästan ännu mer under pandemin eftersom man ställde in resor och liknande. Då fick vi mer saker hit, nu ser det inte ut att bli så eftersom nästan alla har mindre, säger hon.

Hur klarar du av priserna?

Anna • Det är många som skriver att de storhandlar, som ett sätt att spara pengar på. Jag undrar hur ni sparar på det? Eller har ni någon rabattkupong med (ex)10% på ett köp? Själv handlar jag mindre men mer ofta. Då är det mindre risk att något glöms bort och blir för gammalt och kastas. Iaf i vårt hem. Och så varierar jag mellan 3 olika matbutiker och spanar först i deras reklamblad. Annars gör vi som andra: korta duschar, planerar matlagningen så inga maskiner (ugn/spis) står igång längre än nödvändigt. Försöker att få tonåringarna att inte kasta endast provade plagg i tvättkorgen och att hålla 4-åringarnas kläder rena en extra dag.. och värmen har vi inte direkt startat upp här hemma än (bor i Skåne) och är glad att vi bytte alla fönster för 3 år sedan och varmvattenberedaren för 2 år sedan..

Andrra • Jag torktumlar inte mina kläder...det går bra ändå. Kläderna klarar sig bättre så tycker jag.

Johan • Sluta köpa mat utan näring - rent slöseri! Satsa på mest näring per krona, Skippa dyr sallad o liknande näringsfattig kost, som dessutom inte är biotillgänglig. Köp inte mat som kräver monokulturjordbruk, eller kraftigt processande.. det är dyrt att vara sjuk!

AR • Eldar för värme som tur är men snålar ändå så att veden ska räcka hela vintern. Det går att klara sig på 17-18 grader. Till och med kallare i sovrummet.
Kastar ingen mat, allt tas till vara och fryses in i matlådor. Minskat mängden kött i måltiderna så det räcker längre. Bakar eget bröd istället för att köpa.
Bor i en mindre by så kan tyvärr inte välja mellan olika mataffärer, här finns bara en.
Har köpt hem lite nudlar, det duger till lunch.

Fredrik • Jag har inte märkt av så mycket. 31 år med sambo och katt. Elräkningen blev 300 kr dyrare men annars inget mer. Jag har 2 jobb och är ledig varannan vecka. Fjärrvärmen i huset tuggar på, 21 grader i vårt hus. Duschar varannan dag, beroende på hur svettig jag blir på jobbet. Ibland varje dag annars så skulle jag sova i svett. Nu när man är ledig så glider man runt med bilen och shoppar lite ibland.

Det märks knappt att det är inflationskris som det står i tidningarna.

Anette • Till alla barnfamiljer: Om ni prioriterar mat till barnen och inte har råd att köpa vinterkläder eller skor är ett tips att söka hjälp från Majblomman. De finns i de flesta kommuner, gå in på majblomman.se och se var närmaste förening finns.

Anette • Svar till Lis: Många församlingar har matkuponger att dela ut. Har du pratat med kyrkan? Gårdagens kollekt i min församling var just för att kunna köpa in presentkort på matbutiken.

Ingalill • Köper min mat i olika affärer där det är extrapris. Lagar mat från grunden.

Ieja • Fastar o låter kroppen återhämta sig.
Ändrat mitt matfönster o mår bättre av det.
Har fast elavtal, har alltid haft det.
Stänger av standby-grejer, router o dyl. Inga fläktar, öppnar fönstret.
Inga utlandssemestrar, wifi uppsagd.
Har uppvevbar radio, o ficklampa.
Har hund m fluffig päls som värmer fötterna.
Värmeljus o myser.

Bengan • Periodisk fasta sparar in mycket matpengar. Det är väl i dessa tider som man ska börja ta av allt det man sparat på sig kring magen i goda tider :-)
Att få gå lite småhungrig ett par dagar i veckan kommer bara att göra kroppen gott och förhoppningsvis minska risken för livsstilssjukdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.