ALT-text: Bilden är delad i två sektioner. Den vänstra sektionen visar en fågelperspektiv av en bostadsområde med flera hus och grönskande trädgårdar. Den högra sektionen visar en person stående på en gata, med en grön bakgrund av träd och byggnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det finns andra platser som lämpar sig bättre att bygga på”, säger Lars Tjusberg, ordförande i Östertälje-Rosenlunds villaägarförening. Foto: SVT

Planerna på att förtäta villaområde i Östertälje upprör – forskare: ”Irrationell rädsla”

Publicerad

Protesterna mot byggplanerna som kan komma att förtäta villaområdet längs Fornhöjdsvägen i Östertälje har länge varit högljudda. Och det är inte alls en ovanlig reaktion, enligt forskaren Che-Yuan Liang.

– Det finns en överdriven, irrationell rädsla för förtätning, säger han.

Det är ännu oklart vad som ska byggas på platsen. Det som står klart är att byggbolaget Titania fått ett markanvisningsavtal för att bygga 1 400 bostäder – i praktiken innebär det att de får ensamrätt att komma med förslag till kommunen om vad de vill bygga.

Det är först därefter som det ”riktiga” arbetet börjar, understryker Håkan Buller (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

– Rent krasst så skulle vi kunna landa i att det inte ska byggas alls på platsen. Det återstår en hel del utredningar att göra och så ska en detaljplan klubbas, säger han.

”Varför bygga bort så fin skog”

Trots att det fortsatt är tidigt i processen så har planerna väckt reaktioner hos villaägare och andra i närområdet i Östertälje som är oroliga för att det kan komma att byggas höghus på deras bakgårdar. Många värnar skogen som ligger på platsen som planeras att byggas på.

Hör Lars Tjusberg, ordförande i villaägarföreningen, om oron i klippet ovan.

”Irrationell rädsla för förtätning”

Enligt Che-Yuan Liang, docent i nationalekonomi vid Uppsala universitet, så väcker förtätning starka reaktioner som många gånger är obefogade.

– Pågående forskning visar att nybyggnation i Sverige sällan sker på bekostnad av värdefulla grönytor samt att det gör de flesta grannskap mer attraktiva, säger han.

ur Södertäljes utbyggnadsstrategi:

”En bärande idé och huvudriktning i kommunens samhällsplanering är att utbyggnad i huvudsak ska ske genom förtätning och komplettering av redan bebyggda områden i anslutning till befintlig bebyggelse.

Förtätning kan ske på många olika sätt och i varierande omfattning, till exempel genom kompletteringsbyggande, tillbyggnader, påbyggnader eller rivning och nybyggande med högre exploatering.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.