Polisen från Södertälje har arbetat som utredare även efter att åtalet om grovt bedrägeri väcktes i december i lokalpolisområde Botkyrka. Foto: FREDRIK SANDBERG /TT

Polis från Södertälje åtalad för bedrägeri kommer avskedas vid fällande dom

Uppdaterad
Publicerad

Den polis som tillsammans med flera familjemedlemmar misstänks för omfattande fusk med assistansersättning i Södertälje kommer att avskedas om han döms. Det har polisens personalansvarsnämnd nu kommit fram till.

Det var i hösten 2021 som fem personer greps och häktades misstänkta för grovt bedrägeri. Åtalet väcktes i december 2023 och rättegången inleds först i september.

Inför förhandlingarna begärde tingsrätten att polismyndighetens personalansvarsnämnd skulle yttra sig om polisen. De skriver nu att de gör bedömningen att polisen kommer skiljas från sin anställning om han döms gör grovt bedrägeri eller bedrägeri.

Fick jobba vidare som utredare

I våras kunde SVT berätta att mannen även efter att åtalets väckts fått jobba vidare som utredare och att han sedan tidigare är dömd för bland annat dataintrång.

Enligt uppgifter till SVT vistades polisen i utredningsavdelningens lokaler där brottsutredningar men även operativt arbete bedrevs.

Det här samtidigt som han, tillsammans med sina syskon, misstänks för att ha lurat till sig runt sex miljoner kronor för personlig assistans för deras pappa i Södertälje.

I videon nedan: SVT:s reporter igenom hur miljonbedrägeriet avslöjades.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Piloten som enligt schemat varit flera kilometer upp i luften när han hjälpte sin far. ” säger SVT:s reporter Aida Arslanovic i videon. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.