Under 2023 var det 1 820 personer som började avtjäna ett fängelsestraff med fotboja i Sverige. I 181 fall avbröts det på grund av misskötsamhet, och personen fick istället avtjäna sitt straff på anstalt.
Ofta hänger ökningen av misskötsamhet ihop med hur många som bär fotboja men det går att jämföra med 2015 då det var ungefär lika många som fick fotboja, men där påföljden med fotboja bara fick avbrytas i 132 fall på grund av misskötsamhet.
– Det kan handla om att man går hemifrån för tidigt eller kommer hem för sent, man avviker från sitt schema helt enkelt. En annan form av misskötsamhet är att man bryter mot kravet på nykterhet och drogfrihet, säger Marie Karmborg, frivårdschef i Sollentuna.
Utreder inte brottshistorik
En man i Södertälje hade tidigare dömts för fyra olika brott innan han tilläts bära fotboja. Det handlade om att han burit knivar på allmän plats, om skadegörelse och ofredande.
Med fotbojan på sig begick han ett narkotikabrott och en månad efter han släpps fri syntes han bärandes en pistol i ett trapphus i Södertälje. Han har nu dömts för grovt vapenbrott.
Ingen kontakt med polisen
Enligt Kriminalvården ska personer som tillåts bära fotboja ha låg risk för att återfalla i brott. Ändå utreds inte brottshistoriken och det tas inte kontakt med polisen i samband med bedömningarna.
– Vi vet inte om det finns en korrelation mellan tidigare brottslighet och misskötsamhet, för att säga det behöver vi göra en grundläggande analys och studie. Nio av tio med fotboja fullföljer sin verkställighet utan misskötsamhet, säger Marie Karmborg.
Då ökar återfallen
Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att andelen återfall ökar med antalet brottsbelastningar. Samtidigt visar också studier att fotboja i stället för fängelsestraff i sig minskar risken för återfall. Att ha arbete och bostad kan vara nyckelfaktorer att komma ur kriminalitet.
Så fungerar fotbojan
- Sedan 2022 utreds alla som döms till max sex månaders fängelse att istället bära fotboja.
- Den som bär fotboja istället för att avtjäna sitt straff i fängelse måste följa ett tidschema för när personen ska vara hemma i sin bostad. Personen får bara lämna bostaden under bestämda tider för att till exempel gå till arbetet.
- För att få fotboja krävs en godkänd bostad, samtycke från övriga myndiga i bostaden och en sysselsättning (arbete, studier eller samhällstjänstliknande). Personen ska också intervjuas och visa att denne är villig att följa reglerna, att medverka i utredningen och delta i behandlingar.
- Den som bär fotboja har alkohol- och narkotikaförbud och ska delta i behandling för att inte återfalla i brott eller missbruk.
- Missköter personen sig avbryts övervakningen med fotboja. Resterande strafftid ska då avtjänas i fängelse. Misskötsel påverkar inte när personen har möjlighet att bli villkorligt frigiven.