”Man bryr sig olika mycket beroende på hur man ser på korset som symbol” säger David Thurfjell, professor i religionsvetenskap på Södertörns högskola. Foto: SVT/TT

Religionsvetaren om ilskan mot humorklippet: Det är en urgammal maktkamp

Uppdaterad
Publicerad

Ett klipp från SVT humor har rört upp känslor bland en grupp kristna som nu protesterar mot vad de tycker är en kränkande behandling av kristendomen. En urgammal konflikt, menar David Thurfjell, religionsvetare på Södertörns högskola.

Under måndagen samlades kristna utanför SVT för att demonstrera mot att SVT publicerar ett klipp från 2012 där komikern Per Andersson håller ett krucifix sjungande ”Jesus från Nasaret” framför sin penis.

En maktkamp eller förhandling

Religionsvetaren David Thurfjell beskriver konflikten som en maktkamp, eller en förhandling, som utkämpats allt sedan människan blev en medveten varelse.

– Det började när människan utvecklade ett symboliskt tänkande. Folk lägger sin gemenskap, sina värderingar, sina tankar och sin historia i symboler – i det här fallet ett kors med Jesus på. Symbolen får då bära värderingar och samhörighet. Och när någon gör något mot den här symbolen blir folk upprörda, säger han.

I andra änden finns komiker och humor som har en annan uppgift än att skydda de värderna.

– När man ska göra humor är det roligt att göra något som är lite förbjudet. Humor handlar ju om gränsöverträdelse. Humor som är helt oprovocerade är ju tråkig.

Monty Python och krucifix i urin

Det handlar om vilka principer som ska gälla menar han.

– Man omförhandlar det här lite då och då och testar hur gränserna flyttat. Och om det blir jättestora demonstrationer nu kommer SVT kanske inte att skämta så här igen. Men om de bara blir lite ledsna kommer de fortsätta.

Det här är inte första gången som behandlingen av kristna symboler rör upp känslor. Monty Pythons film ”Life of Brian” och Andres Serranos fotografi ”Piss Christ”, där ett krucifix sänks ner i ett akvarium fyllt av urin, är två exempel. Det är lagligt idag, men fram till 1949 var Jesussymbolen och sakramenten skyddade av svensk lag, berättar David Thurfjell.

– Då var det inte okej att skämta om Jesus så här. Men idag är det istället människorna som skyddas genom lagar om hets mot folkgrupp och förargelseväckande beteende, säger han.

Samfund reagerar olika

Han menar att det inte längre är så kontroversiellt för Svenska kyrkan när det skämtas om Jesus utan att andra samfund ger symbolen en större tyngd.

– De flesta inom Svenska kyrkan tycker förmodligen inte att det så farligt, de som blir irriterade är folk från frikyrkor, ortodoxa och katoliker. Man bryr sig olika mycket beroende på hur man ser på korset som symbol.

De som är upprörda menar att de här typen av skämt är problematiskt just nu – eftersom kristna är utsatta på olika håll i världen – vad tänker du om det?

– Ja, men jag tror också att det mer handlar om att sätta ner foten. Om det är en politiker som är med och arrangerar jobbar han ju med opinionsbildning, och då sitter man och väntar på ett tillfälle att synas – det är en del av demokratiska samtalet och del av medialogiken. Kanske vill man vinna poänger och röster till KD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.