Från vecka tio när corona-rekommendationerna infördes fram till början av april låg andelen som börjat jobba hemifrån på runt 40 procent i Stockholm och runt 30 procent i Södertälje. Sedan dess har fler börjat återgå till sina vanliga rörelsemönster från och till jobbet.
Nu under hösten är det runt 20 procent i Stockholm och 10 procent i Södertälje som inte återvänt till sina jobbplatser.
Men siffrorna är endast en fingervisning, eftersom det bygger på anonymiserad data från våra mobiltelefoner är det svårt att veta exakt.
Skillnader mellan Södertälje och Stockholm
Det som är intressant är att trenden är densamma för Södertälje och Stockholm men nivåerna skiljer sig. Det är tydligt att fler jobbat hemifrån i Stockholms innerstad jämfört med Södertälje.
Är detta det närmaste vi kommer att mäta rörelse från och till jobb?
– Ja, djupare än såhär går det inte att gå eftersom det som vi analyserar är anonymiserade och aggregerade resemönster. Men det ger ändå en generell bild över våra rörelsemönster, säger Kristofer Ågren, analyschef på Telia.
Så har siffrorna tagits fram
Genom att analysera anonymiserade och aggregerade resemönster som uppkopplade enheter genererar i Telias nätverk har man möjlighet att se hur grupper av människor rör sig inom staden. Denna datan används för att hjälpa stadsplanerare och kollektivtrafiksoperatörer att fatta beslut.
För att få fram siffror om just jobbvanor använder man sig av allmän data och applicerar dessa kriterier:
- En förrflyttning längre än en timme.
- Resan ska ha startat innan 16.00 och resan tillbaka efter 16.00.
- Avståndet ska vara längre än 500 meter från hemmet.
- Under veckor dagar.
Vi har även plockat bort vecka 24-32 då de är präglade av semestermönster.
Läs mer om siffrorna här.