Tankstationen i Södertälje är finska statliga bolaget Gasums 24:e station i Sverige. Bolaget har varit omskrivet då de köper in rysk gas till Sverige och EU, trots kriget i Ukraina. En del av den ryska gasen, så kallad LNG, kan alltså finnas vid pumparna i Södertälje.
– Om man väljer att tanka biogas på stationen så är det ingen rysk gas. Väljer man istället att tanka LNG så kan det finnas en liten andel av rysk gas, säger Tommy Mattila, affärsområdeschef på Gasum.
Inga sanktioner mot gasen
Han säger att avtalet med det ryska företaget ingicks före kriget och att Gasum måste betala för en viss mängd naturgas varje år, då det inte finns sanktioner som kan häva avtalet.
EU:s sanktioner mot rysk gas berör inte den flytande fossilgasen. En ny reform av EU:s gasmarknad som nyligen röstats igenom, gör det dock möjligt för EU-länderna att begränsa gasimporten från Ryssland i syfte att motverka Rysslands krig mot Ukraina.
Tidigare har Scania meddelat att de satsar på två nya gasmotorer. Sedan en tid är också deras satsning på tankinfrastruktur igång.
I klippet ovan svarar Scanias vd, Christian Levin, på hur han ser på att en del av gasen i den nya tankstationen i Södertälje, kan vara från Ryssland.
Vad är egentligen LNG och Biogas?
Namnen för olika typer av gas till fordon är många. På macken i Södertälje kan man tanka antingen biogas och flytande naturgas som kallas LNG.
Biogasen är enligt tillverkaren lokalt producerad. Biogas ska vara en förnybar energikälla från växt- och djurriket, om den har producerats med hållbara råvaror. Samma mängd koldioxid som släpps ut vid förbränning har bundits från atmosfären i växter och annan förnybar biomassa. På så sätt blir det ett kretslopp och gasen blir koldioxidneutral.
Naturgas, och i detta fall flytande Naturgas (LNG), är en organisk produkt som bildades i jordskorpan för flera miljoner år sedan genom förmultning av levande organismer. När gasen förbränns släpps växhusgaserna ut. Naturgas räknas inte som koldioxidneutralt. Den innehåller upp till 90 procent Metan som är en potent växthusgas.
Källa: Konsumenternas Energimarknadsbyrå och Naturskyddsföreningen