Förslaget om korttidspermittering är en åtgärd som är tänkt att mildra coronavirusets ekonomiska konsekvenser i Sverige. Men vad innebär det egentligen? I videon får du förklarat vad korttidspermitteringen är – på 60 sekunder. Foto: Videoblocks

Scania fick mest coronastöd för korttidsarbete – i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan oktober 2020 har cirka 1,1 miljarder kronor betalats ut till företagare i Södertälje i det så kallade coronastödet för korttidspermitteringar visar statistik från Tillväxtverket. Mest stöd i hela landet gick till Scania.

Under coronapandemin har företagare kunnat söka stöd vid korttidsarbete, så kallad korttidspermittering. Tanken är att arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid och då söka stöd via Tillväxtverket.

Totalt har 37,7 miljarder kronor delats ut i stöd för korttidsarbete till företagare i hela Sverige. Totalt 9 800 av ansökningarna som kommit in har fått avslag.

Av utdelat stöd under det senaste året ska dock 2,8 miljarder återbetalas. För Södertäljes del ligger återbetalningskraven hittills på 17,8 miljoner kronor.

Bolagen som fått mest stöd:

I hela Sverige:

Scania CV AB: 866 miljoner kronor

Volvo Personvagnar Aktiebolag: 530 miljoner kronor

Scandinavian Airlines System Denmark–Norway-Swe: 407 miljoner kronor

Volvo Powertrain AB: 301 miljoner kronor

Volvo Construction Equipment AB: 261 miljoner kronor

Volvo Lastvagnar Aktiebolag: 252 miljoner kronor

Swedavia AB Stockholm: 184 miljoner kronor

Scandic Hotels AB: 169 miljoner kronor

SAS Ground Handling Sweden AB: 167 miljoner kronor

Volvo Technology AB: 163 miljoner kronor

I Södertälje:

• Scania CV AB: 866 miljoner kronor

• Scania Industrial Maintenance: 29 miljoner kronor

• Distriktstandvården Sverige: 14 miljoner kronor

• Axess Logistics Sweden AB: 12 miljoner kronor

•  Volkswagen Group Sverige AB: 10 miljoner kronor

Källa: DN / Tillväxtverket

Datan omfattar inte alla företag eller organisationer som har ansökt om korttidsstöd. Enskilda firmor eller ärenden där det går att identifiera vem ansökan avser finns inte med i tjänsten på grund av att personuppgifter inte får publiceras enligt GDPR.

Siffrorna är preliminära och kan ändras så länge ärendet är öppet.

Det här är korttidspermittering:

Korttidspermitteringar innebär att anställda går ner i arbetstid en tid samtidigt som arbetsgivaren får ekonomiskt stöd av staten. De anställda får behålla en stor del av sin lön samtidigt som företagets personalkostnader minskar. För att använda korttidspermitteringen måste både arbetsgivare och arbetstagare vara överens om det. Företagen har kunnat permittera från mitten av mars 2020.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet