Det globala företaget Scania finns i över 100 länder med 52 000 anställda. Idag stänger de ner sin verksamhet under en timme på huvudkontoret i Södertälje, på tillverkningsorterna och på lokala Scaniabolag runt om i världen.
Under en timme på fredagen hölls det föreläsningar och samtal om hur företaget tillsammans med de anställda kan utveckla sitt arbete mot ett mer hållbart Scania.
– Det är viktigt för att klimatet är en stor grej. Det är mycket som pågår och vi måste se till vad vi kan göra för klimatet. Man blir mer medveten, sade Jenny Nordström, motormontör, vars grupp bland annat hade stänga av datorer vid skiftslut, sänka timertiden på fläktar på minska användandet av plastmuggar.
Utsläppen ökar
Samtidigt som företaget vill vara med i omställningen till ett mer hållbart samhälle väntas utsläppen öka. Klimatpåverkan från den industriella produktionen i branschen är stor och likaså från vägtransporterna, som idag står för cirka 14 procent av alla utsläpp av växthusgaser.
– Jag är väldigt imponerad. Att jobba med slöseri ligger i vårt DNA och jag märker direkt att klimatfrågan lever bland våra anställda. De vill vara med och påverkar klimatet och det är det Scania vill göra också. Då måste man walk the talk och det är vad vi gör i dag, säger Scanias produktionsdirektör Ruthger de Vries som var med i diskussionerna i en av grupperna på motorverkstaden i byggnad 150 i Hovsjö.