Aldrig tidigare har Scania sålt så många lastbilar och bussar – för första gången någonsin översteg orderingången 100 000 fordon. Nettoomsättningen blev rekordhöga 119,7 miljarder kronor och 3000 fler anställdes än året innan. Men bland ingenjörer och akademiker på företaget växer missnöjet när Scania presenterade sitt bud om hur löneutvecklingen ska se ut.
– Nu har Scania gett ett bud som bara ligger precis över stupstocken för avtalet och det anser vi är orimligt och alldeles för lågt med tanke på att vi har haft ett rekordår bakom oss haft fantastiska prestationer från medarbetarna, säger ordförande för Akademikerföreningen på Scania, Lisa Lorentzon till SVT.
Oförändrad löneökning trots rekordår
Löneavtalet ska, enligt Lisa Lorentzon, kunna ge mer i goda tider och mindre när det går sämre, men så är inte fallet menar hon eftersom Scania står kvar vid samma löneökningsnivå som i fjol, 2,38 procent.
– Känner vi nu vi inte blir belönade i den omfattning vi hade förväntat oss efter de prestationer vi har gjort, finns risk att vi tappar motivationen, säger hon.
Anställda får årlig bonus
Men visst får ni en högre bonus än tidigare?
– Absolut, det får vi. Det är fantastiskt, det är att belöna arbetsinsatser kollektivt – alla får lika – men det kan inte jämföras med lön för det speglar de individuella insatserna och det är inte heller pensionsgrundande och nivån vi får i år kan helt ändras till nästa år, säger hon.
Bonusen beräknas på företagets nettovinst och landar på drygt 31 000 kronor till anställda som jobbat över 60 procent under året och summan betalas ut först efter tre år.
SVT har sökt Scania som uppger att de inte kommenterar pågående löneförhandlingar.