Göran Ringström i Södertälje uppskattar han att han har cirka 100-200 exemplar miniatyrböcker, alla är läsbara trots att de är så små. Några av böckerna i samlingen beskrivs som världens absolut minsta.
– Det här är ett sätt att vara nyfiken, jag vaknar varje dag och är nyfiken. Men det är möjligt att omgivningen kan tycka att man är lite knepig och speciell förstås, säger Göran Ringström.
Döma boken efter omslaget
Det är kanske inte främst läsningen som lockar med miniatyrböckerna utan snarare hantverket, menar Alice Vardein Wolner, bibliotekarie på Kungliga biblioteket i Stockholm.
– Man brukar säga att man inte ska döma boken efter sitt omslag, men här är det själva formgivningen som är grejen. Det är ett sätt för bokbindare att utmana och visa sina kunskaper inom sitt hantverk.
Förra året skapades en särskild samling för miniatyrböcker i Stockholm.
– Vi har inte fått in massa nya miniatyrböcker, men nu ska vi ha en plats där alla finns samlade. Vi är ju Sveriges nationalbibliotek och vill ha breda och representativa samlingar. En bok kan också vara till exempel ett konstverk, kuriositet eller föremål för vördnad och det blir miniatyrböcker ett jättebra exempel på, säger Alice Vardein Wolner.
Den minsta boken på Kungliga biblioteket är bara några millimeter stor och innehåller bönen ”Fader vår” på sju olika språk. Men hemma hos Göran Ringström finns faktiskt en ännu mindre bok i samlingen. Se mer i videon ovan.