Flera personer från olika delar av landet har varit inblandade i mordbränderna, bland annat Skövde, Uppsala, Norrköping och Sundsvall. Foto: Jessica Gow

Skärpt straff för inblandade i mordbränder i Stockholmsområdet

Uppdaterad
Publicerad

Flera inblandade i en serie mordbränder i Stockholmsområdet får sitt straff skärpt i hovrätten, däribland två Södertäljekvinnor. Bränderna ska vara kopplade till intern strid inom Foxtrotnätverket.

Den ena kvinnan, 19-år, såg sitt straff skärpas från tio månaders fängelse till ett års fängelse.

Hon döms bland annat för medhjälp till mordbrand och ringa narkotikabrott, efter att det framkommit att hon köpte och förberett de ingredienser som användes vid en mordbrand i Huddinge då ett hus brann ner till grunden.

Våldsvågen i Stockholm

– I förundersökningen hittade man spår av ett ämne som resulterar i napalmliknande effekt vid användning, berättar Lisa dos Santos, kammaråklagare i fallet.

Får lindrigare straff

Den andra kvinnan, 18-år, friades i tingsrätten. Men hovrätten dömer henne till villkorlig dom för medhjälp till grov skadegörelse. Enligt hovrätten har hon varit delaktig i att tillverka och transportera en brandfarlig smet, men ska inte förstått att smeten skulle användas för en mordbrand.

”Fel” adresser attackerades

Både åklagarnas och polisens bedömning var ett händelserna berörde en intern konflikt inom Foxtrot. Däremot visade det sig att inga kriminellt involverade personer bodde i de hushåll som attackerades.

Lisa dos Santos anser att syftet med bränderna var att ”markera” mot de tilltänkta.

– Man var inte så noggrann i vissa delar av själva utförandet. Människor som inte har att göra med detta löper risk att drabbas tyvärr, säger hon.

Flera inblandade i bränderna

Förutom de unga Södertäljekvinnorna var flera unga män åtalade för iblandning i mordbränderna. I tingsrätten friades flera av dem men hovrätten gör annan bedömning och dömer fyra för olika brott, däribland mordbrand, medhjälp till mordbrand och grov skadegörelse.

En person frias för brott även i hovrätten.

Brandbil och brandmän i mörker tv, Patrick Johansson th.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Onormalt läge” – hör räddningstjänsten från hösten 2023 efter flera mordbränder på kort tid i Stockholmsområdet. Foto: pressfotograf.se/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet