Systerstadsavtalet mellan Södertälje kommun och den kinesiska staden Wuxi tecknades första gången 2007. Huvudsyftet var att bidra till att utveckla kommunens verksamheter eller stödja näringslivet i Södertälje.
Astra Zeneca som har en produktionsanläggning i staden har tidigare uttryckt sig positivt till samarbetet.
Åker till Kina
På måndag åker en delegation till Kina för att sluta ett nytt avtal som ska sträcka sig fram till 2020. Delegationen består av Besim Aho (S), kommunfullmäktiges ordförande, Anna Bohman Enmalm (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande och Mats Siljebrand, gruppledare för Liberalerna i Södertälje.
”Håller kinesiska diktaturen under armarna”
Samarbetet väcker starka reaktioner – Vänsterpartiets gruppledare i Södertälje är kritisk till initiativet.
– Om man bortser från kostnaderna för systeravtalet så måste man ändå, på den moraliska och demokratiska vågen, utvärdera principerna om Södertälje kommun bidrar med något eller bara håller den kinesiska diktaturen under armarna? skriver han i ett mail till SVT.
Flera partier kritiska
Sverigedemokraterna har också uttryckt sig kritiska. Och i fjol anslöt sig Moderaterna som tidigare stöttat samarbetet.
– Efter sju år ställer sig många moderater frågan: Vad har det här givit Södertälje? Inte så mycket, kom de flesta fram till, sa Marita Lärnestad, Moderaternas gruppledare i Södertälje, till SVT i fjol.
Ville göra mer demokratisk
Förhoppningen med samarbetet har varit att kunna påverka vänorten till att bli mer demokratisk. Men Staffan Norberg som följt frågan under den snart tioåriga perioden, menar att ”absolut inget har hänt”.
– Det finns fortfarande bara ett parti att rösta på i valet, det existerar fortfarande inte någon form av yttrandefrihet och pressfrihet, fackföreningar är fortfarande totalförbjudna och folk bestraffas fortfarande med döden. Wuxi är allt vad Södertälje inte är, skriver Staffan Norberg.