Människor som går runt i festivalområde

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Södertälje City har startat en insamling för att kunna finansiera extraaktiviteter till festivalen som kommer bli av även om hela målsumman på 350 000 kronor inte samlas in.

Södertälje kommun kritiserar pågående insamling för Södertäljefestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Södertälje citys vd Aljoša Lagumdzija menar nu att den oväntade insamlingen för den kommande Södertäljefestivalen inte var avsedd att faktiskt samla in 350.000 kronor. Istället menar han att initiativet togs för marknadsföringsändamål och för att kunna använda fler kanaler att nå ut.

– Det är för att nå ut bredare, kunna marknadsföra det och sprida det, säger Aljoša Lagumdzija till SVT Nyheter Södertälje.

Enligt Aljoša Lagumdzija var målet med insamlingen huvudsakligen att öka uppmärksamheten och marknadsföra Södertäljefestivalen.

Han menar att många av medlemsföretagen var positiva till den idén och marknadsföringsstrategin när han ”bollat” insamlingen vissa företagsmedlemmar. Men som SVT Nyheter Södertälje berättat tidigare var det många medlemmar som inte kände till insamlingen alls.

”Inte rätt väg att gå”

Näringslivschefen för Södertälje kommun Jonas Karlsson, som även sitter med i Södertälje Citys styrelse, är kritisk till insamlingen och menar att kommunen inte känt till insamlingen eller vill stötta den.

Han betonar att festivalen tidigare har kunnat genomföras framgångsrikt genom bidrag från kommunen, medlemsavgifter från medlemsföretagen och sponsorer vilket varit den etablerade finansieringsmodellen.

– Vi tycker inte att det är rätt väg att gå, säger Jonas Karlsson.

Han vill dock inte gå närmare in på vad kritiken handlar om utan menar att det nu förs en dialog mellan föreningen och Södertälje kommun.

Enligt vd Aljoša Lagumdzija finns det inga planer på att avsluta insamlingen i förtid.

– Vi vill gärna se och testa det här, säger han.

Festivalarrangören

 • Södertälje city är en icke vinstdrivande ekonomisk förening, vilket innebär att alla medel i form av exempelvis kommunalt- eller privat stöd ska ut i form av projekt, evenemang och aktiviteter.

 • Södertälje city är fristående men samarbetar ofta med Södertälje kommun, fastighetsägare och näringsidkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.