Fastighetsägaren Pierre Rehler visar runt i De Lavals gamla lokaler i den invandrartäta stadsdelen Hovsjö. I fyravåningshusets korridorer ligger ett tjugotal rum på raken och tanken var att det skulle finnas plats för mellan 400 och 500 asylsökande.
Sammanlagt skulle renoveringen kosta 10 miljoner kronor. Bland annat skulle kök och duschrum byggas ut och renoveras. Kontorsrum skulle göras om till sovrum.
– Det är en ljus och fin lokal. Men, med tanke på att det inte har varit någon verksamhet här på länge och så måste man måla om väggarna naturligtvis. Det skulle vi göra, i ljusa och fina färger, säger han.
Kommunen satte stopp
För nästan 1,5 år sedan antog byggnadsnämnden i Södertälje en detaljplan för kontorsfastigheten. Där står det att den kan användas för bostäder.
– I början hade vi inga problem i överhuvudtaget. Kommunen sa om ni vill göra om till bostäder så får ni göra det, säger han.
Men när fastighetsbolaget ansökte om bygglov, för att bygga om kontorslokalerna till kommunens första asylboende, så ville inte kommunen godkänna bygglovsansökan.
– Då var det stopp. Överklagande efter överklagande, säger han.
Kommunen ville skjuta upp det tillfälliga bygglovet i två år, för att kunna ändra i detaljplanen och utreda om det går att bygga bostäder på platsen istället. Pierre Rehler menar att det inte går att ändra i en lagakraft vunnen detaljplan och att kommunens överklagande är ett sätt att dra ut på bygglovsprocessen.
”Inte ett värdigt boende”
Kommunalrådet Boel Godner anser att lokalerna inte är värdiga för asylsökande. Kommunen vill istället att det byggs vanliga bostäder med sjöutsikt på platsen.
– När någon vill att människor ska bo i en gammal kontorsfastighet som inte är avsedd för bostäder, då överklagar vi ett sådant beslut.
Även om man tänkt restaurera fastigheten för 10 miljoner kronor?
– Det inte är ett värdigt boende i ett gammalt kontorshus. Vi har tänkt att det kanske skulle kunna kan rivas och byggas ordentliga bostäder på platsen, säger Boel Godner.
Vill inte ha något asylboende
Samtidigt säger kommunalrådet att Södertälje inte bör ha något asylboende.
Tar man verkligen ansvar då?
– Ja, med 1.400 asylsökande i kommunen i dag och 600 mottagna flyktingar hittills i år så är det ett ansvar som överstiger nästan alla kommuner i landet, säger Boel Godner.
Samtidigt så pratar man om tältboenden som kan öppna inom några dagar. Är det inte lite skillnad på situation då?
– Om man ställer det mot Södertälje, då är det självklart att man skulle bo där. Men Sverige är stort och det finns många kommuner som inte tagit något ansvar alls i svensk flyktingmottagning. Det finns all anledning att titta på dem, innan man dyker ned i Hovsjö och finner att det är en bra plats för ett flyktingmottagande.
Men Pierre Rehler menar att motståndet egentligen handlar om att kommunen planerat att göra Hovsjö mer attraktivt och att ett asylboende kan sänka värdet på bostäderna.
– En kommun jobbar inte på det viset som de gör här. De vet att det här är en rejäl fastighet och att den hade passat alldeles utmärkt.
Fallet prövas i högsta instans
Trots att fastighetsbolaget fått rätt i flera instanser, så har kommunen valt att överklaga till högsta instans, Mark- och Miljö-överdomstolen.
Varför tror du att kommunen väljer att gå upp till högsta instans?
– Bara för att få bromsa det. Så att det inte kan bli ett asylboende. Det ju det de syftar till. Trots att regeringen har sagt att vi ska ta hand om och hjälpa alla dem som kommer, säger Pierre Rehler.
Ett påstående som Boel Godner avvisar.
– Om man påstår att vi på något sätt skulle vilja smita undan, så vet man väldigt lite eller ingenting om svenskt flyktingmottagning och om det enorma ansvar som Södertälje tar, säger hon.
Fastigheten ska säljas
Efter en tvist på nästan 1,5 år så orkar inte Pierre kämpa emot längre och han har nu bestämt sig för att sälja.
– Jag har haft att göra med många kommuner under mina år. Men jag har aldrig träffat på motsvarigheten till denna kommun. Den vill jag allra helst aldrig ha att göra med igen.
”Prioritera asylboende före bostäderna”
Beskedet möts av blandade reaktioner i Hovsjö.
– Det är många som sover ute på gatan och det verkar vara en svår situation, speciellt nu på sistone. Då kanske man borde prioritera ett asylboende före bostäderna, säger Josef som bor i området.
Men Josephine Edemer, som är på besök i sitt gamla bostadsområde, tycker att Hovsjö är fel plats för ett asylboende, eftersom att det redan bor många med utländsk bakgrund i området.
– Asylboendet borde finnas någon annanstans, exempelvis där det finns svenskar. Om Sverige har beslutat att ta emot flyktingar då ska svenskarna lära känna dem också, säger hon.